Херо след разговор с Кройф: “Той е абсолютен гений във футбола!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Димитров иска да стане шампион и с Берое

Счупилият рекорда за най-много мачове като треньор в родната топ-дивизия Димитър Димитров разкри любопитни подробности за продължителен разговор с футболната икона Йохан Кройф.

Наставникът на Берое, който задмина Георги Василев при победата на заралии над ЦСКА София с 1:0, записвайки мач номер 471 като наставник в елита, върна лента назад.

“Аз съм малко и самоук,” сподели 61-годишният специалист, печелил шампионската титла с три различни клуба, пред Телеграф. “Когато станах старши треньор и влязохме в „А“ група с Нефтохимик, се играеше с либеро.

“Но като гледах западните отбори, виждах, че всички играят в зона и в линия. Бях първият, който наложи тази схема на игра у нас на принципа опит – грешка. Нямаше от кого да се уча тогава в България. Но сам гледайки, разсъждавайки, опитвах да вкарам нещо.

Херо след разговор с Кройф: "Той е абсолютен гений във футбола!" 1

“Много са били моите идоли в треньорството. Един от тях е Йохан Кройф. Имал съм възможността да разговарям с него в дома му в Барселона. Отдели ми 3-4 часа, в които говорехме за футбол. Той е абсолютен гений във футбола!

“Това се случи в периода, когато бях треньор на националния отбор. Бях на специализация в Барселона благодарение на Ицо. Именно той ми уреди среща с Йохан.

“А ние се познавахме вече с него от мача, който играхме с Англия (1:1) на стадион „Българска армия“. Тогава той беше гост за последния мач на Стоичков в националния отбор. Този двубой съвпадна и с 40-годишния ми юбилей.

“За мен Кройф е гений в треньорството. Без да е завършвал някаква школа, на базата на своя аналитичен ум, на своите познания, той беше явление във футбола и в треньорството в този период.”

Херо обяви, че постигането на рекорда е плод на мног труд и изхабени нерви.

“Зад рекорда, разбира се, стои много работа,” сподели той. “Радост, разочарования, нерви, всички тези емоции ме съпътстваха през този дълъг период. Спомням си, когато започнах и колко бързо мина това време и станах рекордьор по брой мачове.

“Играех футбол. След това учих в НСА, тогава ВИФ „Георги Димитров“. Мислил съм да се развивам във футбола и съм имал шанса да попадна в точното време и място и да покажа своите възможности.

“Иска ми се да стана шампион и с четърти различен отбор, разбира се. Защо не да го постигна със сегашния ми отбор Берое. Имайки предвид статуквото и реалностите в момента, трябва да бъдем честни – много трудно може да се направи.”

Херо след разговор с Кройф: "Той е абсолютен гений във футбола!" 2

Димитров разкри и какъв е най-големият минус в работата на треньора – липсата на семейството. Той продължава да твърди, че любимото му място е родният Бургас, но се натъжава, че вижда рядко внуците си Дея и Иван.

„Хората гледат само лъскавата страна на това да си треньор,” откровен е той. “Настина не е много приятно за съпругата ми с постоянните ми отсъствия. Децата ни са израснали почти без мен.

“Надявах се поне внуците да израснат пред моите очи, но и това не се получава. Гледаме се само по снимки, по вайбър и скайп. Всяка възможност, която имам, поне два пъти в месеца, пътувам до Бургас.”

Синът му Виктор пък е тръгнал по неговия път и е треньор в школата на Берое.

„Аз съм пристрастен, но отзивите, които чувам за него, са добри. Надявам се да има шанса и късмета и да израсне в тази професия. Ще бъда горд не само да ме настигне, но и да ме мине“.

Димитров признава, че така и не успява да овладее буйния си нрав.

„Поведението край терена е нещо, което не успях да променя в себе си,” разкрива той. “До началото на срещата винаги си казвам, че трябва да бъда по-различен, по-търпелив.

“Като започне мачът и видя разни несправедливости и тенденциозни неща… не мога да търпя това нещо и реагирам по някакъв начин. Искам с Берое през този сезон да опитаме да се класираме в Лига Европа. Знам, че ще ни е трудно, но не е невъзможно, защото имаме своите шансове.”