И на Острова – клубове пред фалит заради липса на фенове
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Английските клубове излязоха с общ призив за постепенно допускане на зрители по трибуните, тъй като голяма част от тях вече са изправени пред сериозни финансови проблеми.

Дори отбори, до скоро давани за пример за стабилност, настояха за възможно най-бързо разрешаване на проблема. Някои от тях открито разкриха, че ще бъдат изправени пред фалит ако феновете не се върнат на стадионите до края на годината.

Правителството на Великобритания вече обяви, че утре ще започне преговори с клубовете и ръководители на Висшата лига и Футболната лига на Англия, за да се изработи план за връщане на публиката.

Всички мачове от юни, когато сезонът бе подновен след паузата заради кризата с корона вируса, се провеждат без зрители.

Премиър Лийг, която подкрепи всички 92 професионални отбора в искането им, обяви, че общите загуби се изчисляват на близо 100 милиона английски лири месечно.

Клуб като Манчестър Юнайтед например печели около 3 милиона лири от всеки “мачдей” – домакински двубой (билети, маркетинг, кетъринг, феншопове и други услуги).

Шампионът Ливърпул, лондонските Арсенал, Челси, Тотнъм, както и Манчестър Сити не са далеч от тези стойности. Това, разбира се, са и най-мощните във финансово отношение клубове, за които е ясно, че ще оцелеят независимо от празните трибуни.

Много по-тежко е положението на тимовете от долните две дивизии – Лига 1 и Лига 2, а дори и от финансово по-стабилната Чемпиъншип. Голяма част от тях изнемогват без ежеседмичните средства от феновете, които са и най-голямо приходно перо в бюджета.

Очаква се решението да е за частично завръщане на зрители от 1 октомври, а в месеците ноември и декември постепенно да се постъпи към цялостно такова.