Икономист обвини ръководството на Барса в лъжа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Финансовото състояние на Барселона е изключително тежко и причината за това съвсем не е кризата с коронавируса, обяви икономистът Марк Сирия, който беше асистент на бившия президент на клуба Жоан Лапорта.

„Клубът използва 30-годишен заем, за да финансира Espai Barca (проектът на Барселона за модернизиране на клубната инфраструктура), чиито разходи са явно завишени, за да изплаща заплатите за тази година. Goldman Sachs (инвестиционната банка, издала заема на Барса) няма нищо против, тъй като получава 3-4 процента от заема,” хвърля светлина върху ситуацията Сирия.

“Но ако Барселона не плати, Goldman Sachs ще почука на вратата. Въпросът е какво ще се случи, ако дългът не бъде изплатен: ще бъдат ли отнети активите на клуба? Стадион? Тъй като условията за заеми от инвестиционни банки са много по-строги от тези на традиционните банки.”

Сирия е категоричен, че финансовото бреме не е свързано с глобалната пандемия. Според него кризата с COVID-19 е добре дошла за настоящото ръководство на Барса, тъй като служи за оправдание на затягането на коланите.

“Коронавирусът няма нищо общо с финансовото състояние на Барселона,” казва той. “Това е лъжа от съвета на директорите. Преди коронавируса дълговете са били 740 милиона евро, а след появата на вируса са се увеличили до 820 милиона.

“Основният проблем е, че това е краткосрочен дълг. Барселона е клубът с най-голям фонд за заплати в света и не става въпрос за коронавируса. 77% от дълга се пада на краткосрочни заеми. Това означава, че може да няма достатъчно пари за изплащане на заплати и заплащане на услугите на някои доставчици“, каза финансистът.