Илиан Илиев: Трябва да променим мисленето и настроението
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Длъжен бях да дойда да помогна", коментира треньорът.

Предводителят на Черно море – Илиан Илиев, бе официално представен като нов национален селекционер на България.

Специалистът заменя на поста Младен Кръстаич. Илиев говори на пресконференция на базата в “Бояна” за очакванията и амбициите си с “лъвовете”.

“Дълго мислих за това предложение. След като си прекарал 5-6 години на едно място, трудно се напуска този комфорт. В такъв труден момент, в какъвто се намира нашият национален отбор, от който съм бил част, аз съм длъжен да дойда да помогна”, заяви Илиев.

“Аз познавам голяма част от футболистите които са част от националния отбор и съм сигурен, че имат по-големи възможности. Излизат с притеснение да играят. Трябва в тези кратки дни до важните мачове да се опитаме да променим мисленето и малко да им дадем самочувствие, да играем правилно тактически”, продължи специалистът.

“Ако имаше квалификации след Нова година, щеше да е трудно. Този лагер, който предстои, е седем дни и след това може би ще имаме десет дни, така че когато няма официални мачове, няма да е чак толкова трудно да съчетаем нещата. Георги Донков ще е постоянно тук в София, така че един от щаба ще е винаги на разположение”, обясни той.

“Първата цел за тези мачове, които идват е, че трябва да променим настроението. Като цели – естествено, най-добре е да побеждаваш. Да играем правилно тактически и да се противопоставим на два отбора, които имат ясно изразен стил. За Лига на нациите сме в такава група, че сме длъжни да участваме и да се опитаме да влезем в по-горна група. Това са целите като настроение и позитивизъм. В много случаи в моята практика, когато сме излизали да играем за резултат, не се е получавало, но когато излизаш да играеш, резултатите идват”, посочи Илиан Илиев.

“Треньорската професия и рискова и винаги си зависим от резултатите. В кариерата съм бил такъв, че изпитвам удоволствие от това, което правя. В момента, в който видя, че не ми е комфортно, не ми е мястото тук – със сигурност няма да чакам ръководството. Не го казвам, че при най-малкия проблем ще си тръгна. Имах по-добри финансови предложения, но избрах да остана тук. Идвам с тази цел да помогна с нещо”, разкри наставникът.

“Конкретно да говорим за тактика и схеми мисля, че не е мястото. Виждате, че Младен Кръстаич се опита да вкара доста млади момчета и някои показаха, че имат място в отбора. Имаме много добра връзка със Сашо Димитров, винаги ще сме в услуга един на друг. Ще се опитаме да стесним кръга от играчи. Не сме страна с неограничени възможности. В средата има таланти, има хора. Ще взимаме и тези, които могат да помогнат на по-младите, винаги трябва да има няколко човека, които да помогнат в този преход. Сега в момента ще се съсредоточим върху наборите от 97-ми до 02. Всеки един, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор е добре дошъл”, обяви Илиев.

“Договорът ми е за 2 години и 7 месеца, лятото ще се преценим дали мога да си продължа контрактът с Черно море. Тъй като започва Лига на нациите, засега няма яснота”, заяви новият селекционер на България.