google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Смъртта на бившия мениджър на националния отбор на Ирландия Джак Чарлтън хвърли страната в печал, като дори министър-председателят Майкъл Мартин не пропусна да изрази тъгата си от загубата на “най-обичания англичанин” в страната.

“Толкова е тъжно да чуя за кончината на Джак Чарлтън, който донесе такава наслада за футболния свят,” заяви Мартин.

“Той олицетворява една златна ера в ирландския футбол – първенството в Италия през 1990 година беше една от най-чистите радости за нацията. Той ни даде вълшебни спомени. Благодаря ти, Джак! ”

Куп британски футболни величия също изразиха съжалението си от загубата на Чарлтън. Ирландската федерация пък обяви, че Големият Джак е мениджърът, който е променил ирландския футбол завинаги.

Чарлтън бързо успява да спечели сърцата на коравите и недолюбващи англичаните ирландски фенове с откритото си и непринудено поведение.

Победата над Трите лъва на еврофиналите през 1988 година и незабравимите световни първенства през 1990 и 1994 го превръщат в национален герой.

“Той наистина успя да вдигне нацията във време, в което нямахме много поводи за гордост,” заяви вице-премиерът Лио Варадкар. “Джак беше най-обичаният англичанин в Ирландия!”

Популярният водещ в РТЕ Иймън Дънфи също не пропусна да изрази възхищението си от постигнатото от Чарлтън.

“Той премина отвъд границите на футбола и е част от нашия фолклор. Джак остави незаличим отпечатък върху нашия живот и културата ни. Той е огромна фигура!”

Бившият нападател на Ирландия и Ливърпул Джон Олдридж заяви, че се чувства разбит, след като научил за смъртта на бившия си наставник.

“Най-добрият мениджър, за когото играх!,” избухна в сълзи Олдо. “Времето, което прекарахме с него на терена и извън него, бяха безценни!

“Мислите ми са с Пат (б. р. – съпругата на Чарлтън) и семейството му! Почивай в мир, приятелю! Никога няма да бъдеш забравен!”

Английската Висша лига обяви, че в знак на почит към световния шампион от 1966 година, всички мачове от поредния кръг ще започнат с минута мълчание.