Добави коментар
Българският специалист се върна към мач на стадиона в Маланг

Българският специалист Иван Колев е особено популярен в югоизточна Азия, където в продължения на години постига успехи както на клубно, така и на национално ниво.

Най-запомнящите му сезони са в Индонезия – страната, която в събота преживя невиждан футболен кошмар. След среща от местното първенство се стигна до масови безредици, в които загинаха 125 души, а над 300 бяха ранени.

Ето и мнението на Колев за шокиращата трагедия.

„Хората в Индонезия са доста спокойни и толерантни, но явно емоциите са взели връх,“ коментира Колев, който е бил начело на индонезийските Персиджа Джакарта, Митра Кукар, Персипура Джаяпура, Сривиджая Палембант, Персия Джакарта, както и на националния тим на страната.

„Може би най-ожесточената вражда в страната е между агитките именно на тези два отбора – Арема Маланг и Персебая Сурабая. Натъжих се, когато разбрах какво е станало.

„Продължавам да следя ситуацията в страната и в последните години нивото на футбола се беше повишило. Получаваха се по-качествени и интересни мачове, но сега всичко ще се срине. В Индонезия има 8-9 модерни стадиона, но този в Маланг не е сред тях.

„Това също може би е една от причините за случилото се. Не мога да си обясня обаче агресията от страна на полицията. Не е лесно да се управлява държава с близо 300 милиона население.

„През 2000-ата година бях начело на Персиджа Джакарта и гостувахме в Маланг. Преди мача се изсипа страшен порой и теренът въобще не ставаше за игра. Но ни казаха, че мач ще има, защото иначе местната агитка ще побеснее.

„В крайна сметка дъждът спря, изгря слънце и моят отбор победи. След това ни държаха близо два часа на стадиона, докато всички фенове на домакините се оттеглят. Помня, че всички от агитката бяха голи до кръста, имаха барабани и тъпани.

„В Индонезия често се продават повече билети от реалния капацицет на стадиона. Там мач с под 20 000 публика рядко може да се види. Жалко за случилото се.“

Добави коментар
Гласувай:
5/5 - 10 гласували