Къде са те сега? Вдъхновеният Вердер с Диего и Йозил от 2008/09
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вердер с Диего, Месут Йозил, Торстен Фрингс и Клаудио Писаро през сезон 2008/09 беше просто впечатляващ

Дали Вердер Бремен ще остане в Бундеслигата ще се реши в последния кръг от сезон 2020/21, но преди малко повече от десетилетие под ръководството на Томас Шааф отборът игра финал на Купата на УЕФА и спечели Купата на Германия.

По време на този сезон, в който бяха елиминирани от Шампионската лига, те отстраниха европейския гранд Милан, след това Сент Етиен, Удинезе и Хамбург на полуфиналите. Финалът за Вердер обаче завърши с поражение срещу също толкова впечатляващия Шахтьор Донецк, управляван от Мирча Луческу, който се наложи с 2:1 в Истанбул. Шааф имаше отбор с много талант и добра комбинация от опит и младост. Ето какво стана с тях след това болезненото поражение и къде са те десетина години по-късно.

Вратар: Тим Вийзе

Вийзе прекара седем години във Врдер Брмен. Той завърши кариерата си в Хофенхайм, след което премина в света на професионалната борба и дори дебютира в кеча през 2016 г. През 2017 г. той дори се завърна в игра за немския осмовидизиоен Дилинген.

Десен защитник: Клеменс Фриц 

Фринц се присъедини към Вердер през 2006 г. и бе един от основните играчи на тима. Той сложи край на 17-годишната си игрална кариера в края на сезон 2015/16, но подписа за още един сезон и се оттегли от футбола през 2017 г.

Централни защитници: Пер Мертазакер и Налдо

Именно в Бремен, Пер Мертезакер се утвърди като един от най-добрите централни защитници на Германия. Той записа 219 мача за клуба и отбеляза 16 гола. През 2018 г. той се оттегли като професионален футболист, за да стане мениджър в академията на Арсенал.

Налдо бе ключова фигура в защитата на Вердер между 2005 и 2012 г. и записа над 170 мача за клуба. За последно той игра в Монако, преди през 2020 г. да сложи край на кариерата си.

Ляв защитник: Себастиан Бьониш

Възпитаник на страхотната академия на Шалке, полският защитник прекара пет години във Вердер – натрупа 55 участия в лигата – преди да се премести в Байер Леверкузен и след това да заиграе в Мюнхен 1860, към когото се присъедини на свободен трансфер през октомври 2016 г. 34-годишният футболист в момента е без отбор, като за последно игра в Австрия за Вийнер Нойщад през 2020 г.

Десен халф: Петер Нимайер

Бившият полузащитник на Твенте замени Източна Холандия със Северна Германия през 2007 г., макар че времето му там беше кратко, наслаждавайки се само на четири сезона, в които записа само 55 участия. За последно той игра за Дармщат, като през 2018 г. прекрати кариерата си.

Централен халф: Торстен Фрингс

Доминираща фигура в германския футбол в началото на 21 век, Торстен Фрингс остави следа във Вердер и игра за Борусия Д и Байерн Мюнхен. В периода 2005 – 2011 г. бяха най-силните моменти на Фрингс с екипа на Вердер. Преди това той игра за клуба и от 1997 до 2002 г. За последно той игра за Торонто през сезон 2011/12 и прекрати кариерата си. Като наставник той води Дармщат през сезон 2016/17 и Мепен през тази кампания.

Централен халф: Франк Бауман

Бауман бе капитан на Вердер по време на кампанията 2008/09, като това се оказа последният му сезон в професионален футбол. Халфът пристигна във Вердер през 1999 г. след пет сезона за Нюрнберг и в крайна сметка записа 364 участия в първия отбор, като вкара 21 гола и осигури още 22 асистенции. След пенсионирането си, той става спортен директор на клуба.

Ляв полузащитник: Месут Йозил

Друг играч, който пристигна във Вердер от Шалке, е Месут Йозил. Роденият в Гелзенкирхен плеймейкър изгря на голямата сцена във Вердер. Той привлече вниманието към себе си още повече по време на Мондиал 2010. В крайна сметка се присъедини към Реал Мадрид и впечатли в Испания, след което през 2013 г. бе привлечен в Арсенал. През изминалия трансферен прозорец Йозил напусна “Емиратс” в посока Фенербахче.

Атакуващ полузащитник: Диего

Човекът, който съдейства за победния гол на Месут Йозил в Купата на Германия през същия сезон, талантът на Диего беше впечатляващ. Диего имаше статистика от впечатляващите 54 гола в 132 мача за Вердер. Бразилецът бе привлечен в Ювентус през сезон 2009/10, но не успя да се утвърди в Торино, след което се завърна в Германия и игра за Волфсбург. В момента той играе в родината си за Фламенго, като преди това защитава цветовете на Атлетико и Фенербахче.

Нападател: Клаудио Писаро

След като първоначално напусна Вердер, за да се присъедини към Байерн Мюнхен през 2001 г., той се върна под наем на “Везерщадион” от Челси за сезон 2008/09, преди да се завърне за постоянно през 2009 г. Но историята се повтори през 2012 г., когато пак премина в Байерн, преди да се върне в Бремен през 2015 г. Перуанецът отново напусна клуба през 2017 г., за да се присъедини към Кьолн. След това той се върне в Бремен за поредния си престой във Вердер за сезон 2018/19. Но това се оказа последният му престой, тъй като след края на сезон 2019/20 нападателят се оттегли от футбола.