Какви са възможните сценарии за възобновяване на “Ла Лига”?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Испанската футболна федерация и Ла Лига работят върху три сценария за подновяването на първенството. Всички полагат здрави усилия да направят най-изгодния план за завършване на сезона, за да се намали огромния финансов удар, който ще понесат отборите в резултат на принудителното спиране на шампионата заради пандемията Covid-19.

Клубовете имат възможност да използват ERTE що се касе до намаляването на заплатите на футболистите и останалите служители, за да компенсират част от загубите, които търпят при паузата на сезона.

За всички най-важно е сезонът да приключи. За клубовете не е от голямо значение кога ще се случи това и кога ще започне следващата кампания. Ако този сезон не завърши 30% от приходите ще бъдат загубени.

Първият сценарий е “Ла Лига” да бъде възобновена в средата на месец май и да завърши до края на месец юни, най-късно до средата на юли. Твърди се, че това е най-оптимистичният вариант, но и най-малко вероятен. Клубовете са в готовност да проведат мачовете пред празни трибуни, за да довършат сезона. Също така наскоро УЕФА и ФИФА взеха важни решения, според които е възможно шампионатът да бъде завършен през юли (след края на договорите на играчите, които приключват на 30 юни), така че това би било най-малко драматичното предположение за футболните сметки.

Сценарий номер 2 за завършване на сезона в испанската “Ла Лига” предполага по-късното подновяване на кампанията и продължаването й до август. След като няма да има Европейското първенство това лято, този сценарий е осъществим, но ако се осъществи, то ще трябва да има промени в календара на следващия сезон.

Третият вариант е най-краен и при него сезонът ще завърши чак през месец септември. Този сценарий е най-радикалният, но с оглед на ситуацията в Испания и в Европа и броя заболели от коронавирус, се превръща в реалност. Това ще принуди Ла Лига да направи големи промени за сезон 2020/21, но ще смекчи загубите на клубовете от настоящия сезон.