Кашинова блести при 55-килограмовите, други шест спорят за злато
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Петима от борците ни в свободния стил и Мустаков при класиците се класираха за решаващите схватки. Николова остана втора в категория до 59 кг при девойките

Александрина Кашинова донесе първия златен медал за България от започналия в София международен турнир „Петко Сираков – Иван Илиев“, в който участват състезатели до 23-годишна възраст, съобщава родната федерация по борба.

Нашето момиче спечели първо място в категория до 55 килограма, като в решаващата схватка тушира представителката на клуба на Станка Златева – Назифе Таир.

23-ото издание на надпреварата трябваше да се проведе в Бургас, но местните власти отмениха всички спортни състезания на територията на черноморския град като част от противоепидемичните мерки, и това наложи преместването и в столичната зала “Диана”.

За призовите места и в трите стила спорят 163 състезатели от 10 страни.

Кашинова блести при 55-килограмовите, други шест спорят за злато 1

Пет български борци в свободния стил успяха да се класират за финалите в своите категории.

При 79-килограмовите в спор за първото място на тепиха излизат Киро Михов и Октай Хасан. Двамата ще се срещнат за втори път, след като вече премериха сили в групите заради малкия брой участници в категорията – седем. По-рано днес Октай записа победа с 9:2.

Други трима наши състезатели стигнаха до битките за титлите, които ще се проведат утре от 17.00 часа.

Държавният шампион Рухан Расим записа две победи в категория до 61 кг и в битката за титлата ще спори с французина Хамза Арсамерзуев.

Димитър Ангелов пък регистрира една от най-бързите победи на турнира, след като тушира Хорвиц (Израел) в категория до 70 кг за 42 секунди. Последва напрегнат полуфинал и победа над македонеца Вейсели Фати с 10:9, а в схватка за титлата утре ще излеза на тепиха срещу Тобиас Портман (Швейцария).

В категория до 92 килограма Ивайло Нанчев демонстрира завиден дух, туширайки призьора от световни и европейски първенства Иван Стефанов , в момент, в който изоставаше в резултата с 10:9, но постигна туш. Утре във финала той ще премери сили с македонеца Реджеп Хаджари.

Във финала на 63-килограмовите в класическия стил българският представител Илия Мустаков ще търси реванш срещу Янис Никифри (Франция). Двамата вече се изправиха един срещу друг в груповата фаза, като Никифри спечели с 8:4.

При девойките Християна Николова (в категория до 59 кг) остана втора, след във финалната среща отстъпи на Деница Тодор (Румъния) с 0:4. При 72-килограмовите първото място спечели Генезиз Валдес (Eквадор).

Схватките от сутрешния сеанс бяха изгледани от президента на българската федерация по борба Христо Маринов, Николай Гергов – член на управителния съвет на централата, както и от генералния секретар Валентин Райчев.

Срещите могат да бъдат наблюдавани пряко в YouTube-канала на БФ Борба.

Снимки: БФ Борба, Костадин Андонов