Кашляш срещу съперник-получаваш картон, гласят нови разпоредби на ФА
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Футболната Асоциация на Англия въвежда нови правила, свързани с корона кризата. Кашлянето в близост до опонент или съдия, ще се счита за провинение, носещо официално предупреждение. Остава и правилото с по пет смени на мач, но само ако бъде одобрено от съответната национална футболна федерация.

Футболисти, който преднамерено се изкашлят срещу противников играч или официално лице, ще бъдат санкционирани с жълт или червен картон, според новият правилник на ФА.

Новите инструкции към съдиите, свързани с COVID-19, влизат в сила веднага и важат за всички нива на Футболната асоциация. Официалното становище на ФА гласи: „ Ако арбитърът е сигурен, че някой нарочно и от близка дистанция се изкашля в лицето на противников състезател или официално лице“. В добавка това нарушение попада в категорията „използване на атакуващ, унижаващ и обиден език и/или поведение“.

„Ако инцидентът не е достатъчен, за показване на червен картон, постъпката все пак ще се счита за неспортсменска и показване на дисреспект към играта“ – съответно може да доведе до допълнително наказание, след края на мача.

В официалния документ се казва още, че реферите не трябва да наказват обикновено кашляне, а играчите имат право да плюят на земята.

Използването на пет смети за следващия сезон е одобрено от IFAB (Съвет на международната футболна касацията), но прилагането му ще е по решение на съответното първенство. 20-те клуба от Висшата лига ще разискват тази идея на 6-ти Август, за когато е насрочено следващото им събрание.