google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Днес английският шампион Ливърпул ще изиграе първата си предсезонна контрола – срещу завърналия се в германската Първа бундеслига Щутгарт.

Колкото и странно да звучи, двата тима са се срещали само веднъж до този момент. В далечната вече 1980 година Червените отстъпват като гости в контрола с 3:2 като головете са дело на Кени Далглиш и Дейвид Феърклъф.

Днешният двубой пък ще бъде особено емоциален за мениджъра на мърсисайдци Юрген Клоп, тъй като със сигурност ще възроди спомените за детските години, в които в сърцето му има място само за един клуб… Щутгарт.

“Щутгарт е отборът от района, в който израснах,” сподели Клоп преди очаквания с огромен интерес дуел.

“Навремето там имаше много хора, които подкрепяха Байерн Мюнхен и други такива отбори, но ако трябва да кажа кой беше моят отбор, това беше Щутгарт.

“Харесвах фланелката им, традиционната фланелка, която винаги беше бяла с голяма червена ивица. Харесвах и емблемата, всички тези неща.

“Като дете бях много запален по Щутгарт, бях огромен техен привърженик. Е, отдавна вече не съм дете и много неща се промениха оттогава, но няма съмнение, че това е един от любимите ми немски клубове. Без съмнение!”

Клоп хвърли и малко повече светлина върху предстоящите контроли на Червените. Три дни след мача с Щутгарт, те ще се изправят и срещу австрийския хит Залцбург.

“Планираме да изиграем два мача – с Щутгарт и Залцбург,” продължава Клоп. “И двата ще бъдат доста тежки. Щутгарт спечели промоция през миналия сезон, само преди няколко седмици.

Клоп се изправя срещу тима, завладял детското му сърце 1

“Това си е първодивизионен клуб, да го наречем исторически клуб за Бундеслигата, който трябваше да премине трудностите да играе във Втора бундеслига.

“Но ето, че те се завърнаха, разполагат с доста млад и енергичен състав. Ако трябва обаче да съм честен 100 процента, не знам много за тях.

“Така че няма да имаме дълги разговори за нашия опонент. Ще кажа на играчите каквото знам. Познавам доста от играчите, но не и треньора им, тъй като дойде, когато аз напуснах Германия преди вече доста време.

“Така че ще бъде вълнуващо. Te винаги са разполагали с добри отбори, а и Нат Филипс (б. р – централният бранител на Ливърпул, който бе пратен под наем в Щутгарт) игра там миналия сезон, така че за него ще е особено преживяване.

Клоп е убеден, че двете контроли са само част от подготовката за предстоящия сезон, която ще продължи след срещата с Арсенал.

“Предсезонните мачове са много важни за дадения момент, макар и да не остават в историята и за тях да не се говори дълго след това. Просто е необходимо да покажем, че след всичките тежки тренировки сме готови да се преборим с умората.

“Така стоят нещата, тъй като след седмица играем с Арсенал и нямаме кой знае колко време дотогава. Просто излизаме с това, което разполагаме в момента, ще направим смени, всеки ще получи доста игрово време – след три дни играем и със Залцбург, а тогава ще е трудно, 100 процента съм сигурен.

“Мисля, че те (Залцбург) започват сезона си другата седмица, така че те вероятно са тренирали доста по-дълго от нас. Ще бъде доста интересно.

“Сигурен съм, че те отново разполагат с много силен отбор, Такуми ще играе пак с тях, Садио, Наби… Ще е приятно за тях. Така че ще е хубав мач, пак ще има много смени и ще се опитаме да се подготвим за събота.

Клоп се изправя срещу тима, завладял детското му сърце 2

Клоп разкри, че всички играчи на Червените са на разположение преди началото на новия сезон. Германският специалист обаче обяви, че това не е нещо ново за него.

“Не, това не е първият път (в който може да използва всички футболисти) – в Майнц винаги беше така, началото в Дортмунд – също, защото тогава още нямахме национали. Ангажиментът към националните отбори е нещо, което съкращава предсезонната подготовка. Някои играчи на практика се връщат седмица преди началото на сезона.

“Така че сега се възползваме и тренираме колкото може по-често и не отдаваме кой знае какво внимание на тези мачове. С тях просто се поготвяме за Арсенал, но дори и след това ние ще имаме още две седмици.

“Това ще бъдат странни седмици заради мачовете на националните отбори. Все още не знаем съвсем точно кои ще трябва да бъдат освободени.

“За Нидерландия е ясно, Англия също, вероятно Уелс… Бразилия и африканските страни нямат мачове и това е хубаво, тези играчи ще бъдат тук.

“Опитваме да организираме контрола за този период, но ще видим дали това е възможно. Трябва да използваме максимално времето преди сезона, това на практика е единствения период, в който можем наистина да тренираме.”