Клубове от цяла България притискат БФС преди старта на сезона

Прочетена:166
Клубове от цяла България притискат БФС преди старта на сезона 1
0 0

Феновете на голяма част от клубовете във Втора лига се обединиха с искане срещите от започващия другия месец нов сезон да бъдат провеждане пред публика.

Привържениците мотивират желанието си в четири точки, а позицията им вече е изпратена до Българския футболен съюз.

Ето и какво е посланието на феновете:

Позиция от името на привържениците на:

Добруджа
Дунав Русе
Локомотив Горна Оряховица
Локомотив София
Миньор Перник
Нефтохимик Бургас
Пирин Благоевград
Созопол
Янтра Габрово

Приятели, на прага сме на нов сезон във Втора професионална лига, сезон в условията на глобална пандемия и икономическа криза.
В тази връзка БФС взе решение за първенствата в Първа и Втора Лига: те ще започнат без зрители по стадионите в България.

Считаме това решение за грешно и несправедливо спрямо Второто ниво на професионалния футбол у нас, защото:

1. Дискотеки, ресторанти и други подобни заведения (на открито, но и в ЗАКРИТИ помещения) работят с пълна сила, някои с пълен капацитет и без нужното спазване на дистанция между посетителите. Стадионите са обекти на открито и са дотатъчно широки за да се допускат зрители при определен пропускателен режим.

2. В състава на Втора лига има представители на много областни и общински центрове. Част от отборите се завръщат на футболната карта след кратък или дълъг период в аматьорските дивизии. Управляващите футбола у нас доста често твърдят, че футболът е за привържениците. Не заслужават ли хората да гледат на живо своите клубове?

3. Намираме се и в условията на икономическа криза – вече спомената в началото на нашта позиция. Професионалните клубове във втория ни ешелон разчитат на приходите от билети/абонаментни карти за да покриват текущите си разходи – когато публика отсъства не се реализират продажби на билети. Без значение от числеността на публиката, това са свежи пари в касите на клубовете, на които в момента не може да се разчита.

4. Заговаряйки за приходи, стигаме и до тези, свързани с прякото излъчване на мачовете в ефира на каналите на Нова Броудкастинг Груп. Практиката показва, че всеки кръг един мач от ВПЛ бива излъчен пряко в национален ефир, от останалите се излъчват кратки репортажи. Докато Ефбет Лига е със седем от седем мача излъчени всеки кръг. На фона на тази разлика можем само да предполагаме каква е разликата в сумите, които се разделят между клубовете в двете професионални лиги.По този начин привържениците са лишени и от тази възможност да следят играта и развитието на своите клубове. Считаме, че така интересът към Втора лига ще намалява, а това може само да навреди на отборите.

Призоваваме БФС и/или отговорните държавни органи да преразгледат решението си и да позволят на футболните привърженици у нас да посещават футболните мачове от сезон 2020/21!

Сподели