Клубове от елита искат прекратяването на efbet Лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Предложение за прекратяване на efbet Лига ще се обсъжда на срещата на БФС следващия понеделник. Някои от елитните отбори ще подкрепят това предложение, като сред тях са Локо Пловдив, Арда, Царско село, Етър, Ботев Враца и Дунав.

Според собственика на Локомотив Пловдив Христо Крушарски, то в близко бъдеще няма да има условия за рестартирането на първенството и провеждането на мачовете от турнира за Купата на България. Той е в основата на предложението, което ще отправят клубовете до БФС. Босът на Локо Пловдив заявява, че в следващите месеци ще бъде трудно да се играе футбол и трябва да бъде решено какво ще се прави с чужденците в отборите. Той призова за взимането на единно решение. Ето и какво гласи въпросното предложение:

“Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази  възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да не се стига до фалит на футболни клубове предлагаме следното:

1. Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и моментното класиране на отборите да се обяви за окончателно.
2. Да бъде прекратена надпреварата за Купата на България и тази година турнирът да няма победител.
3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в подреждането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в европейските клубни турнири. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).
4. Последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента да бъде обявен за изпадащ във Втора професионална лига.
5. За следващия сезон 2020-2021, ако се провежда такъв, съставът на Първа професионална лига да бъде увеличен на 16 тима и съответно право на участие в нея да имат първите 3 отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да бъдат уточнени преди старта на сезон 2020-2021.”