google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Градоначалникът на италианския град Бергамо Джорджо Гори направи шокиращо изявление, като разкри, че срещата между Аталанта и Валенсия от 1/8 финалите на Шампионската лига може да е „инфектирала 40 000 души“ с коронавирус.

Мачът се проведе на стадион „Сан Сиро“ в Милано, защото стадионът в Бергамо не покрива критериите за да приеме мач от елиминациите на Шампионската лига.

Covid-19 вече застигна повече от 480 000 души на планетата, а жертвите му са над 21 000.

Точно Италия загуби най-много хора в борбата с вируса. Страната е на второ място по брой инфектирани, но е дала над два пъти повече жертви от първия Китай. Малко над 7000 души на „ботуша“ изгубиха битката с коварния вирус. Най-лошо засегнати град е именно Бергамо, където са регистрирани около 4000 смъртни случая.

Мнението на Джорджо Гори е, че именно въпросното събитие се е оказало катализатор за бързото пламване на заразата в Северна Италия. На живо срещата наблюдаваха повече от 44 хиляди зрители.

„Тази среща е била истинска биологична бомба“ – казва Гори пред вестник „Марка“.

„ В онзи момент, нямахме представа какво точно се случва. Ако тогава вирусът е циркулирал, това означава, че 40 000 са се заразили само на този мач. Тогава никой не предполагаше, че коронавирусът е вече сред нас.“ – продължи кметът.

„Много фенове са се събирали на малки групи, за да гледат заедно двубоя. Имало е много контакти между хора във въпросната вечер. Със сигурност е имало много заразени тогава.“

Мнение по темата изрази о професорът по имунология Франческо ле Фоче. Според него провеждането на мача е било „истинска лудост“.

„Със сигурност е имало няколко основни момента в бързото разпространение на заразата. Сблъсъкът между Аталанта и Валенсия лесно може да се квалифицира като такъв основен момент. Това беше пикът на еуфорията за феновете, в един уникален за отбора сезон. Срещата се проведе преди точно месец, така че и  времето съвпада.“ – сподели специалистът.

„Събирането на толкова много хора, само на няколко сантиметра един от друг, прегръщайки се и крещейки заедно, това може да е помогнало много за бързото предаване на вируса. Не вярвам, че някой би искал да пропусне този сблъсък, ако е разполагал с билет, дори и на не се е чувствал напълно здрав. Ако се върнем назад, пълна лудост е било тази среща да се проведе пред пълни трибуни, но тогава нямахме достатъчно информация. Немислимо е това да се случи отново“ – завърши професор Фоче.