google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Всички фенове на футбола сме наясно с продължителността на големите първенства като Висшата лига, Серия “А”, Бундеслигата и т.н. Всички знаем че тези големи лиги се провеждат почти през цялата година и имат кратка пауза през лятото. Знаете ли обаче кое е най-краткото първенство в света?

Това е първенството на Гренландия! Шампионатът на най-големия остров в света предлага фубол на тамошните фенове в месеците юли и август. Условията в страната са доста трудни за футбол и може би не сте предполагали, че дори в Гренландия се играе най-великата игра. Над 80% от територията на острова е покрита с вечен лед, а в останалите 20% в 9 месеца от годината има голяма снежна покривка. Това прави невъзможно провеждането на футболни мачове през по-голямата част от годината. Затова първенството се играе само два месеца, като сега ще ви запознаем как протича то.

Кока-Кола гренландска лига (както е известно местното първенство) датира от далечната 1954 година. То дори е по-старо от немската Бундеслига! Мачовете обаче се провеждат много трудно, а 10% от населението играе в двубоите от лигата. Добрата новина за всички футболисти в Гренландия е че започнаха да се изграждат изкуствени игрища, а до преди това двубоите се провеждаха на пясък и чакъл. Причината е желанието на Гренландия да стане член ФИФА. За това съвместно с Датската футболна асоциация, местната централа на гренландския футбол стартира изграждането на изкуствени игрища.

Кое е най-краткото първенство в света? 1

В първенството на Гренландия участват 10 отбора, които трябва да преминат квалификации. Общо 40 отбора от целия остров започват в регионални квалификации, за да си извоюват място в лигата. Районите на квалификациите са Северна Гренландия, Централна Гренландия, Южна Гренландия и Диско Залив. Квалификациите стартират юли, докато финалният кръг е през август. Класиралите се 10 отбора за финалите се делят на 2 групи от по 5 отбора, като всеки срещу всеки играят по по един път. Фялата финална част на шампионата се провежда на един стадион, като на ден. се играят по 2 срещи.

Отборите завършили на първо и второ място във всяка група продължават на полуфиналите. Загубилите отбори на 1/2-финалната фаза играят за 3-о място, а победителите излъчват шампиона на страната във финален двубой. Всичко това става за период от 7 дни, като за седмица един отбор има да изиграе 5 мача. Често може се получават резултати от сорта на 5:3, 1:13, 0:10, тъй като разликата в класите на някои отбори е много сериозна.

Най-успешният отбор в Гренландия е този на В-67 Нуук, който е спечелил 13 титли. След него е тимът на Нагдлунгуак-48 с 10 титли, а трети в тази класация е Кисавиарсук-33 с 8 трофея до името си.