Кой е Бруно Фернандеш и ще успее ли да блесне на голямата сцена?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

На 21-годишна възраст Бруно Фернандеш вече е в един от най-известните клубове в Италия, където играе фланелка с номер 10.

Полузащитникът на Португалия, в момента на 25-годишна възраст, вчера подписа договор с Манчестър Юнайтед на стойност 47 милиона паунда, като сумата може да нарасне до 67,7 милиона паунда. Фернандеш е сигурен в силите си и не се страхува да поеме тази отговорност.

След като се присъедини към Новара в Италия от Боависта още на 17-годишна възраст, той се премести в Удинезе.

Там остана три години, преди да предизвика огромно вълнение след пристигането си в Сампдория, като пое фланелката свързана завинаги с клубната легенда и сегашния шеф на Италия Роберто Манчини.

„По онова време преместването му в Сампдория беше голяма работа, а също толкова голяма бе и отговорността, която той пое с обличането на фланелката с номер 10. В Удинезе играта му бе разнообразна, налагаше се да поема различни роли, а понякога и да действа от позиция тип Андреа Пирло, пред отбраната.“, коментира италианският футболен журналист Даниел Виери.

И продължава, че именно тази „разноролева“ игра всъщност помага на Фернандеш да придобие повече увереност и да заслужи по-голям респект от страна на феновете и клуба, настроени изключително взискателно, поради факта, че той носи фланелката на Манчини.

На Олимпиадата в Рио, през 2016 г. с Португалия, Бруно Фернандеш реши отново да облече фланелката с номер 10, което се възприе като ясен сигнал, че той вече започна да се възприема като човек, напълно достоен за нея.

Напоследък, около януарската сага за трансфер на Фернандеш, усилено в спортните среди се заговори дали той ще продължи в същия дух и дали ще успее да изяви отново така категорично своя талант, пренасяйки го от италианската и португалската лиги в английската.

И така, дали бихме могли да очакваме голям успех за Бруно на Олд Трафорд, след като вчера официално той подписа с Манчестър Юнайтед 5,5-годишен договор? Говори се, че трансферната сума е била в размер на 25 милиона евро.

Нека припомним, че Фернандеш се присъедини към Спортинг от Сампдория за 7,2 милиона паунда през 2017 г., но дотогава се радваше на сравнително по-малка популярност в родината си.

Всъщност, самият факт, че португалските клубове тогава сякаш не гледаха на него особено сериозно, но Хорхе Исус, който в момента е настоящ шеф на Фламенго, реши да подпише с полузащитника, само по себе си бе една наистина голяма изненада, коментира португалският спортен журналист Жозе Делгадо.

Той допълва, че медиите тогава нямало как да не поставят въпроса защо клубове като Бенфика, Спортинг или Порто не проявиха същия интерес към Фернандеш. Вероятно защото не са успели да оценят какъв страхотен играч е той.

Но нека да видим какво казват цифрите, които никога не лъжат.

От началото на сезон 2017-18, Фернандеш оглавява класацията на португалската Примера Лига за най-много удари извън наказателното поле (9), най-много създадени положения (239), най-много изстрели (271) и най-много точни попадения (114).

И това е преди въобще да стигнем до 32-те гола, които той е вкарал във всички състезания миналия сезон за Спортинг, или до 14-те гола, когато се състезава в 28-те мача за клуба и страната през този сезон.

Кой е Бруно Фернандеш и ще успее ли да блесне на голямата сцена? 1

Бруно Фернандеш – Спортинг Лисабон

 

Първенства Играни срещи Голове Асистенции
Лига 83 39 28
Купа на Португалия 13 7 0
Купа на лигата 13 5 6
Лига Европа УЕФА 19 11 7
Шампионска лига 6 1 1
Общо 134 63 42

 

Той беше капитан на отбора на Португалия до 21 години, преливаше от талант, беше изключително харесван и уважаван от Жоао Ракало, Рубен Невес, Ренато Санчес и Гонсало Гуедес, които играха заедно с него, преди Спортинг да го заведе в Естадио Жозе Алваладе.

Делгадо си спомня първия път, когато е видял играта на Фернандеш в Удинезе в Италия. Тогава той се е прибирал в Португалия, за да играе в отборите за младежи под 20 и 21 години. Делгадо признава, че въпреки, че тогава е имало доста силни играчи, Фернандеш е бил забележимо по-добър от повечето от тях.

 

Представянето на Фернандеш с 33 гола в лигата през сезон 2018-2019 беше по-добро от това всеки друг халф в топ дивизиите на водещите европейски лиги – Англия, Италия, Испания, Германия, Франция, Португалия и Холандия.

И предвид склонността му да вкара голове, това доведе до логични сравнения с Франк Лампард, рекордният голмайстор на Челси.

Според Делгадо, Фернандеш се представи като играч, който умее да вкарва много голове, а и по отношение на другите си качества на терена също може да бъде наречен изключителен.

Въпреки, че не впечатлява с кой знае колко силна физика, в сравнение с Лампард, Фернандеш е готов да започне да играе веднага, защото е във фантастична форма.

Бруно Фернандеш е вкарал 39 гола в лигата за Спортинг Лисабон от началото на сезон 2017-2018

Крис Уодъл, бившето крило на Англия обаче се колебае да направи конкретната връзка. В свое интервю пред BBC той споделя, че когато е наблюдавал играта на Фернандеш в Спортинг Лисабон, той се бори за притежанието на топката много енергично и разполага с чудесен обхват на действие.

Но все пак се колебае дали сравнението между Фернандеш и Франк Лампард е удачно.

“Не съм сигурен. Франк беше играч, който, ако имаше атака, щеше да влезе в полето и да вкара. С Фернандеш той има доста добри шансове и възможностите са доста обещаващи, но не съм сигурен, че той ще успее да отбележи толкова попадения, колкото направи Лампард“ – допълва Крис Уодъл.

Юнайтед ще го припознае като един много креативен играч с добро темпо в атака и така трябва, защото следва да подхожда на отбора си, разсъждава още Уодъл.

Кой е Бруно Фернандеш и ще успее ли да блесне на голямата сцена? 2

Ще блесне ли Фернандеш на голямата сцена?

Фернандеш вече определено блесна, докато игра за Спортинг, както и помогна на Португалия за успеха на Лигата на нациите през юни 2019 г. В момента големият въпрос който вълнува всички обаче е дали той може да направи същото и за Юнайтед?

„Той е добър играч с много добър потенциал за израстване“, признава Виери. “Това, което направи в Португалия, той трябва успее да докаже, че може да направи и тук, когато му се предостави възможността да се изяви на по-голямата сцена. Натискът ще бъде по-силен, противниците ще са по-трудни, но пък и съотборниците му ще са по-добри, категоричен е Виери.

“Не мисля, че той може да каже, че вече се е доказал напълно, дори не може да обещае със сигурност, че и ще постигне подобаващ успех в Европейска лига, но именно в това се състои голямото предизвикателство. В Италия той се справи добре, в Португалия – също, така че точно сега бе подходящият момент да бъде купен такъв достоен играч“, завърши коментара си с Виери.

Кой е Бруно Фернандеш и ще успее ли да блесне на голямата сцена? 3

С нетърпение очакваме да разберем как ще се представи оттук нататък Бруно Фернандеш и му пожелаваме да жъне все по-големи успехи в тима на Манчестър Юнайтед.