google новини лого Последвай ни
Добави коментар
При успех Челси може да влезе в историята

Тази вечер на “Ещадио до Драгао“ в Порто се слага край на сезона в европейския клубен финал. С финала на най-бляскавата надпревара – Шампионската лига.

Един срещу друг на португалска земя застават щедро харчещите Манчестър Сити, вече вдигнал шампионския трофей в английската Висша лига, и Челси, който пък при победа ще запише името си в историята.

Успех тази вечер ще превърне Сините от Лондон в първия тим, печелил трите основни европейски турнира два пъти.

Задачата на състава на Томас Тухел в изцяло английския финал обаче няма да бъде никак лесна, Гражданите, притежаващи изобилие от класа, ще бъдат мотивирани да стъпят на европейския клубен връх за първи път в своята история.

Челси вече е вкусвал от шампионската слава, след като спечели надпреварата през 2012 година, след като във финала надигра след изпълнение на дузпи германския колос Байерн (Мюнхен). На неговата “Алианц Арена”…

Английските клубове имат общо 13 победи в турнира, изоставайки единствено зад Испания, чийто представители могат да се похвалят с 18 купи в най-престижното клубно състезание на Стария континент.

Ливърпул има 6 трофея, Манчестър Юнайтед – три, Нотингам Форест е с два, а освен Челси европейски клубен шампион е ставал и Астън Вила.

Това ще е третият финален дуел между английски тимове. През 2008 година Манчестър Юнайтед надигра Челси в Москва след изпълнение на дузпи, а 11 години по-късно Ливърпул надделя над Тотнъм с 2:0 в Мадрид.

На трибуните на стадиона тази вечер ще бъдат допуснати 16 500 зрители, а английските запалянковци в Порто вече показаха рогата си, създавайки куп проблеми за местната полиция.

Както Тухел, така и предводителят на Ман Сити Пеп Гуардиола ще могат да разчитат на всичко най-добро. Под въпрос е единствено участието на халфа на Гражданите Илкай Гюндоган, който получи лека травма по време на петъчната тренировка след сблъсък с Фернандиньо.

Гуардиола е с повече опит във финали в Шампионска лига. Испанският специалист вече триумфира с Барселона през 2009 и 2011 година. Тухел пък успя да изведе Пари Сен Жермен до финала в миналогодишното издание на престижния турнир, но отстъпи на Байерн с 0:1.

Гражданите са фаворит според букмейкъра Bet365  – евентуален успех в редовното време за Гурадиола и компания е оценен с 1.85 докато коефициентът за победа на Челси е доста висок – 4.50. Ставката за равенство е 3.40.

Двубоят започва в 22.00 часа и е част от футболните мачове на живо по тв. Сблъсъкът между Челси и Ман Сити ще бъде излъчен пряко в ефира на Max Sport 3 и може да се проследи онлайн в bet365 app за iOS и Android.