Кой ще спечели Евро 2024? Компютърът на Opta отговори на въпроса
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Истинският отговор няма да дойде преди 14 юли, така че засега е време да разгледаме прогнозите на Opta Суперкомпютър преди турнира

Футболният сезон на клубно ниво приключи с изиграването на финала на Шампионска лига. Но две седмици след това започва Европейското първенство по футбол. Турнирът това лято ще се проведе в Германия, като ще бъде 17-ото издание на европейски финали. Италия влиза в надпреварата като настоящ носител на титлата, но има ли шансове да защити трофея?

Суперкомпютърът Opta привлече много внимание по време на сезона на клубно ниво и сега направи своите изчисления за Евро 2024. Суперкомпютърът е симулирал Европейското първенство 10 000 пъти и е потвърдил своите проценти преди турнира.

Opta Суперкомпютър дава 19.9% шанс на Англия като фаворит да спечели Евро 2024. Отборът на Гарет Саутгейт никога не е печелил турнира, като загуби предходния финал с дузпи от Италия. Дойде ли сега времето Англия да вдигне титлата? Има 70,0% шанс Англия да стигне до четвъртфиналите за трети път в последните 4 европейски финали, докато техният 48,2% шанс да се класира за 1/2-финалната фаза е по-висок от всеки друг отбор.

Най-вероятният отбор, който е сочен да спре Англия на Евро 2024, е Франция (19,1%). “Петлите” нанесоха поражение на английския отбор на Мондиал 2022 в Катар. Франция достигна до последните два финала на Световно първенство и е сред големите фаворити на Евро 2024.

Домакинът Германия (12,4%), Испания (9,6%) и Португалия (9,2%) също се смятат за силни претенденти да спечелят Евро 2024. Италия е оценена с 5% шанс да вдигне отново трофея. Суперкомпютърът дава само 11.4% шанс за италианците да играят нов финал в надпреварата.