Коловати: Бербата да почва с по-бру­тални кампании и да дей­ства
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Според мен някой подведе Наско Сираков да вземе акции­те и му направи лоша услуга"

Бившият национал и футболист на Левски Илиян Стоянов даде мнението си за случващото се на “Герена”, както и за актуалната тема в родния футбол – завръщането на Борислав Михайлов на президентския пост в БФС. Пред „Тема Спорт“ Коловати  споделя, че Димитър Бербатов е добър кандидат за шефското място във футболния съюз, но трябва да използва по-твърди методи, ако иска да спечели битката със статуквото.

Г-н Стоянов, като човек, който още дълго време явно ще е извън България, какво ви кара да реагирате на почти всяка новина за Левски и БФС?
– Който е минал през Левски, си му остава тръпка завинаги. Това е една институция. Боли ме от това, което става в клуба години наред. Това е уни­щожение. Тръпка е и аз ще си умра левскар. Колкото до БФС – по-рядко коментирам неща­та там. Но последните съби­тия, които станаха, са немо­рални.

Последния път, когато го­ворихме, казахте, че е време Наско Сираков да се завърне в Левски и да оправи нещата, но като че ли в момента той не оправдава дори и вашето доверие?
– Така е. През тези години, когато Наско Сираков бе извън клуба, съм коментирал, че той трябва да е там. Но може би по-добре щеше да е позицията му да е на спортен или изпъл­нителен директор. В момен­та като собственик в тази тежка обстановка мисля, че не се справя добре. Няма спон­сори, а сега и бюджетът се на­малява наполовина, но дори и толкова няма. Левски и дори на 50 процента да си намали средствата, е все тая, касата си е празна. Всеки знае, че в такъв клуб са много важни па­рите и редовно да се дават за­плати.

Отстрани погледнато, как ви се струва отношението на феновете към случващо­то се в клуба?
– Може би повечето от фе­новете са настроени скептич­но, но има и по-малък процент от тях, които вярват, че Лев­ски ще се оправи, ще се вдигне на крака и ще дойде някой чо­век, който да помага и да оправи тези неща, които са в момента. Но повечето от феновете са скептично настроени.

Как ги усещате? Според вас имат ли вяра, че ще се из­лезе от тази криза?
– Не знам, мога да кажа от моята гледна точка какво виждам. Има много привърже­ници, които ми пишат в со­циалните мрежи, дори и ми звънят и говорим. Повечето хора са скептично настроени от това, което се случва в Левски.

В Левски от доста години вече не се получава нищо. До­кога ще продължи това без­времие?
– Според мен някой подведе Наско Сираков да вземе акции­те и му направи лоша услуга. А този някой всички знаем кой е – най-болният левскар в държа­вата. Сираков, като старо ку­че във футбола трябваше да си направи сметка, че ако взе­ме акциите, ще е необходимо да има сериозни хора зад гърба си – дали спонсори, или Бащица, защото не взимаш акциите на Левски Карлово или Левски Лом, с цялото ми уважение, а това е Левски София. Тук трябват средства и като си поел тази отговорност, е необходимо да си спазваш обещаното.

Не е ли голям проблем и това, че няма спортен дирек­тор, защото Наско Сираков не може да се справи сам с търсенето на треньори и играчи?
– Да, според мен трябва да има спортен директор, който да е в помощ поне на треньо­ра за гледането и взимането на нови футболисти, защото наставникът не може да из­пълнява тези функции и да сле­ди играчи. За мен е необходи­мо да има спортен директор, но не знам защо не е назначен такъв. Трябва да има човек, който да е близо до отбора и да следи нещата. Според мен най-важното бе, че Сираков трябваше да излиза всеки месец- и да дава пресконференция. Да дава информация на фено­вете какво става в клуба. За всяка една стотинка, която е влязла в клуба, и за какво са да­вани пари. Защото ако не бяха феновете, поправете ме, ако греша, но между 5 или 6 милио­на лева са дадени от тях…Тези хора са длъжни да знаят какво става. Може Сираков да каже, че е трудно и привърженици­те могат да се организират. Ако не може да се справи в Левски, нека да се направи един модел като в Барселона и Реал Мадрид и да се дадат 51% от акциите на някакво сдруже­ние или на бизнесмени. А други­те 49% да си останат при Си­раков. Ако бюджетът е 500 000 лева на месец, задача­та им е да ги намират. При­мерно сдружението, както е с мнозинство, да избира прези­дента на клуба и да дава от­чет на феновете, защото без привържениците Левски е ни­що. Това е самата истина.

Според вас Лудогорец още колко време може да е шам­пион?
– Докато му пускат аванта на онзи там, ще е така. Защо­то нито Левски, нито ЦСКА излизат с позиция, а това са двата най-големи бранда в България. Докато се мълчи и никой не скочи, за да се напра­вят някакви промени в българ­ския футбол, ще си гледаме същата безрадостна картинка от последните 10 години.

Като гледате БФС, не ви ли се струва, че там е без­крайна комедията или траге­дията?
– Един вид е трагедия и ко­медия. Като гледам, че от УЕФА и ФИФА пращат писма и се чудят…Това може да стане само в България. Не е сериозно и нека клубовете да се зами­слят за кого ще гласуват на конгреса, ако искат нещо да се промени. Да, Бербатов няма опит в това, но от малък е из­лязъл извън България и е играл и работил в много сериозни клу­бове, както и с такива хора. Мисля, че трябва да му се даде шанс- и дa има промяна в българ­ския футбол.

Осъзнава ли той с какво се захваща?
– Според мен трябва да знае и ще му бъде много трудно, за­щото управлението на БФС от дълги години си е направи­ло така нещата, че когато е избран президент, той може да стои начело, докато реши. Ще бъде много трудна борба­та и трябва по-сериозно да се правят кампании. Необходимо е да се действа по-брутално.

Как реагирахте, когато разбрахте, че Боби Михайлов ще си оттегли оставката?
– Не знам как са юридически нещата. Но от морална гледна точка е подигравка с футбола и феновете. Сигурен съм, че ако има смяна на ръководство­то, на следващия мач на на­ционалния отбор може би ста­дионът ще е пълен. Хората за­това не ходят на мачовете. Загубиха интерес. Трагедия и анархия е там. Шапка им сва­лям – станали са четвърти в света. Това са световни звезди, но в управлението се про­валиха и не знам защо още са там. Но уставът е преправен и ще си останат там. Има си клубове-фантоми, които си ги избират, и така. Бербата трябва да се захване с по-бру­тални кампании и да се дей­ства, защото в България не може да си нормален, ако ис­каш да спечелиш. Ако трябва, дори и със скандали и спорове да действа.

С техните камъни по тех­ните глави, така ли трябва?
– Нормално. Това е България. Така се действа. Въпреки че ба­ба ми, Бог да я прости, ми бе­ше казала: “На лошото отвръ­щай с добро”. Но няма как да стане в България. Просто ман­талитетът ни се промени след идването на демокрация­та. Старите хора са били ед­ни, а сега са съвсем други реал­ностите.

Какво се очаква за Олимпи­адата в Токио?
– Няма да има фенове от други страни, само местни ще са. Чакат я и за момента всич­ко върви нормално.

Как са настроени хората в Япония? Предпазливи ли са?
-Да, предпазливи са, защото допреди месец имаше 13 обла­сти, които бяха затворени и не можеше да се излиза от тях. За момента от две-три седмици пак се вдигна броят на заразените и не знам…

Нали няма смисъл да ви пи­там за съоръженията и зали­те в Япония…
– Да, инфраструктурата за­почнаха да я правят още в на­чалото и всичко беше готово за миналата година. Не съм чел за момента дали ще има ка­рантина за отборите в Олим­пийското село.

Всичко наред ли е с школа­та ви?
– Да, всичко е наред. Рабо­тим с децата. Имаме много трениращи, но терените в Кюстендил не са достатъчни.