Кралят на Лига Европа е един – 7 от 7 за Севиля след триумф над Рома
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Севилци спечелиха турнира след изпълнения на дузпи, а Жозе Моуриньо загуби първия си финал в Европа

Севиля спечели турнира Лига Европа през сезон 2022/23, след като победи Рома във финала след изпълнения на дузпи с 4:1 при 11-метровите наказателни удари. Редовното време на стадион “Пушкаш Арена” в Будапеща завърши 1:1, като попаденията отбелязаха Пауло Дибала и Джанлука Манчини (автогол). 27-годишният бранител пропусна и дузпа за “вълците”, така че това определено не бе неговият ден.

За последно Севиля бе триумфирал в турнира през 2020 г. Три години по-късно воденият от Хосе Луис Мендилибар извоюва седмия си трофей в Лига Европа. Рома пък не успя да спечели втори пореден финал в Европа, след като през миналата година покори Лига на Конференциите. Португалският мениджър Жозе Моуриньо загуби първия си финал в Европа, като преди днешната среща Специалния бе 5 от 5 в сблъсъците за трофея.

Хосе Луис Мендилибар пък постигна най-големия успех в кариерата си, като назначението му начело на Севиля бе изненада, но той вдина отбора и то изведе до европейски триумф и класиране в ШЛ. 62-годишният специалист стартира двубоя със схема 4-2-3-1, като на върха на атаката действаше Юсеф Ен Несири, пред когото не се откриха никакви шансове за гол в срещата. Мароканският национал имаше подкрепата в предни позиции на Лукас Окампос, Оливер Торес и Брайън Хил.

Жозе Моуриньо отговори на колегата си с формация 3-4-1-2, като нападението на “вълците” бе водено от Тами Ейбрахам и Пауло Дибала. Зад двамата в атака действаше Лоренцо Пелегрини, а в средата на терена бяха разположени Спинацола, Матич, Кристанте и Челик. Пред вратаря Руи Патрисио стартираха Рожер Ибаньес, Крис Смолинг и Джанлука Манчини.

Първата ситуация за гол бе в 12-ата минута, когато шут на Леонардо Спинацола бе спаен от Ясин Буну. В 32-рата минута Тами Ейбрахам имаше претенции за дузпа, но играта на браниел на Севиля бе чиста.

В 35-ата минута Рома откри резултата. Манчини изведе Пауло Дибала и аржентинецът с прецизен удар преодоля Ясин Буну за 1:0 в полза на “вълците”. При този резултат завърши и първото полувреме на финала в Будапеща.

Десет минути след началото на второто полувреме Севиля изравни резултат. Хесус Навас центрира в пеналта на съперника и Джанлука Манчини отклони топката във вратата на своя тим – 1:1.

В 67-ата минута Рожер Ибаньес пропусна 100-процентова възможност за “джалоросите”, след като се получи разбъркване пред вратат на Севиля и топката попадна у него, но бранителят от 5-6 метра стреля в аут.

В 82-рата минута италианският тим имаше сериозни претенции за дузпа. Топката се отби в ръката на Фернандо, но дори ВАР не се намеси да разгледа ситуацията и 11-метров наказателен удар не бе отсъден. В края на срещата Руи Патрисио направи важно спасяване, за да се стигне до продължения във финала.

В продълженията Севиля владееше повече топката и се опитваше да създаде положения пред вратата на Руи Патрисио. Попадение обаче в 30-те допълнителни минути не падна и победителят в турнира се реши с изпълнения на дузпи.

Дузпи:

Първи от бялата точка застана Лукас Окампос, който даде аванс на Севиля – 1:0.

Брайън Кристанте изравни за Рома с мощен шут от 11-ия метър – 1:1.

Ерик Ламела с прецизен удар даде преднина на севилци – 2:1.

Джанлука Манчини направи първия пропуск от бялата точка и Рома изостана в резултата.

Иван Ракитич отбеляза трета поредна дузпа за испанския тим и направи 3:1.

Рожер Ибаньес нацели гредата при шестото изпълнение и Севиля получи мач бол.

Ударът от бялата точка на Гонсало Монтиел бе отразен от Руи Патрисио, но дузпата бе пребита. Аржентинецът не сбърка при втория опит и донесе успеха на Севиля.