google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"На 21 май свършва първенството, на 25 май да кажат кой ще играе в него? Това е несериозно!"

Спортният директор на Септември (София) Кристиян Добрев заяви, че за промяната във формата на първенството четири отбора от Втора лига да влязат в елита, а два представители на efbet Лига да изпаднат. „В Септември амбицията е да даваме шанс за развитие на млади таланти, продукти на нашата школа. Тук е моментът да кажа, че нашата академия върви доста добре. Искаме да я изтеглим на първо място в цяла България. Смея да твърдя, колкото и нескромно да звучи, че това, което г-н Чандъров е изградил, е номер 1 в София. По спортно-технически критерий, мога да отлича пет топ школи. Това сме ние, Левски, ЦСКА, Ботев (Пловдив) и Лудогорец. В страната най-добрата база е на Лудогорец. Искаме да ги настигнем и дай Боже да ги задминем“, заяви Добрев в предаването „Арена спорт“ по БНТ.

„Според наредбата на БФС, член 91, т.2, гласи: „Измененията в актовете за организацията и провеждането на състезанията по футбол могат да се извършват след изтичане на спортно-състезателната година“. Измененията не мога да се правят тази година, а за този сезон важат приетите нормативи през миналия сезон. Точно, кратко и ясно е написано, че след като има решение на Изпълкома да се увеличат отборите от 14 на 16 отбора, да те имат това право. Според правилника за групата на изпадащи, гласи: Отборът, класирал се на 3 място в тази група, се смята за класирал се на 13 място в тази група, отпада от състава на Първа лига и през сезон 2021/22 се състезава във Втора лига. Отборът, класирал се на 4 място в тази група, отпада от крайното класиране за сезон 2021/22 и се състезава във Втора лига“.

„Има спортно състезание, има феърплей. Най-честният начин е да изпаднат два отбора и да влязат 4, директно. Няма прецедент в Европа, в света, в който Футболният съюз да обяви, че няма изпадащи. Няма такова решение. Излезте и кажете. Така всеки ще играе на живот и смърт, ако има изпадащи. На 21 май свършва първенството, на 25 май да кажат кой ще играе в него? Това е несериозно! Казва се, ще има 16 отбора, изпадат два и влизат 4. Това е най-честният начин. Това не е направено само в България, а в цял свят. Ние сме за спорта, за феърплея. Най-слабите да изпаднат, а най-добрите да влязат. Ние също изпаднахме преди две години, не сме правили никакви трагедии от това. Обиграваме състава, даваме шанс на млади момчета. Нашият отбор не е готов за „А“ група. Средната възраст на момчетата ни, които биха Пирин снощи, беше 23 години. Млади са, но предпочитам тези момчета да „хвърлим в дълбокото“, ако имат качества да се спасим, ако не, пак ще изпаднем и това е, не е проблем“.

„Изпълкомът реши, че ще има Експертна комисия по определяне на този казус. Кои са тези експерти? Нека излязат с имената си, да направят кръгла маса със заинтересованите отбори и да се излезе с общо решение, да се извадят картите на масата. Няма смисъл от недомлъвки. Септември е отборът, който още миналата година предложи да има 16 отбора. Още миналата годината трябваше да има повече отбори. Никой не е казал да има 30 кръга, може да има плейофи и т.н. Гъвкава е системата“.

„Има важен принцип, не е правилно професионалните отбори и аматьорските да имат право на един и същи глас. Това е несериозно. Не може професионален отбор, при който бюджетът е милиони, да се сравни с аматьорски. Гласът на Надежда (Доброславци) няма как да е равен с този на Локомотив (София). Така няма да може да се цитира, „ама зад мен стоят 350 клуба, а с другите 30 нямате шанс“. Трябва да има точково гласуване. Когато инвестираш много, ще получиш повече точки. Като влагаш милиони в база, инфраструктура, нормално е да получиш повече точки. Така твоят глас ще тежи повече. Трябва да почнем в дълбочина да оправяме проблеми. Трябва да излязат кандидатите, да дават пресконференции, да представят своите екипи. Няма какво да лъжем, няма как нито Борислав Михайлов, нито Димитър Бербатов да спечелят сами. Всеки един трябва да има добър екип“, коментира Добрев пред БНТ.