“Ла Лига” се готви за завръщане – започва тестване на играчите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Професионалните футболисти в Испания ще бъдат тествани за коронавирус тази седмица, така че те могат да започнат да тренират отново за първи път от близо два месеца. Това означава, че “Ла Лига” се готви за възобновяване на сезона, който бе прекъснат в началото на март.

Индивидуалното спортуване бе разрешено да се възобнови в Испания в понеделник, след като правителството отмени някои от мерките за блокиране, които се прилагаха от средата на март заради пандемията на коронавирус.

Очаква се играчите от испанската лига да се върнат на терена по-късно през седмицата, след като бъдат тествани за COVID-19 и след като тренировъчните съоръжения на клубовете са подготвени и дезинфекцирани. Съоръженията ще трябва да бъдат инспектирани, за да може да се докаже, че спазват протоколите за почистване, установени от местните власти.

Всички играчи, треньори и служители на клубовете, които ще участват в началната тренировъчна фаза, ще трябва да бъдат тествани два дни преди да започнат отделните занимания. Съобщава се, че тестовете ще започнат още във вторник и лигата иска те да се провеждат всеки ден след започване на отделните тренировки.

Клубовете от лигата искат да проведат подготовка около месец, преди сезонът да се възобнови на празни стадиони някъде през юни. Все още няма определена дата за възобновяването на “Ла Лига”.

Наскоро лигата изпрати на всички клубове протокол с указания за безопасност как да се върнат към тренировки. В протокола е включен четиристепенен план, който подробно описва текущата подготвителна фаза, индивидуален тренировъчен етап, тренировка с по-малки групови сесии и накрая една с пълни сесии.

На играчите ще бъде разрешено да използват съоръженията за тренировки на отборите, но няма да им бъде позволено да общуват със съотборниците си в началната фаза. Те ще пътуват индивидуално до съоръженията и трябва да пристигнат, вече носейки своите тренировъчни екипи.

Освен това не повече от шест играчи ще бъдат допуснати на терена едновременно и те трябва да останат на възможно най-голямо разстояние един от друг. Използването на екипировка трябва да бъде ограничено, а треньорите трябва да контролират играчите от разстояние.

Футболистите трябва да носят ръкавици и маски, докато не излязат на терена, а само един или двама играчи могат да тренират във фитнес залата наведнъж. Протоколът на лигата, изготвен от медицинския персонал на някои клубове от елитната дивизия, препоръчва на играчите да не напускат домовете си, освен да отидат на тренировки. В него се казва, че всеки клуб трябва да създаде система за доставка на храна за играчите от първия отбор.

Испания беше една от най-силно засегнатите от пандемията страни, но тя започна да разхлабва някои от ограниченията си за движение, тъй като броят на потвърдените случаи на COVID-19 започна да намалява през последните седмици.