Лъчо Танев заяви какво първо трябва да направи новия шеф на БФС
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Не е задължително президентът на БФС да е бивш футболист", споделя футболният мениджър

Най-успешният български мениджър Лъчезар Танев бе гост предаването “Код Спорт” по ТВ+ и говори по много теми, като акцентът бе върху родния футбол. Според него първото нещо, което новият президент на БФС трябва да направи, е да убеди всички институции и всички клубове, че в България е дошъл моментът и то много отдавна е дошъл, да се работи по един и същи начин общо взето във всички гарнитури, във всички национални отбори, всички детско-юношески школи. Само така ще може след 4-5 години да имаме основата на едно солидно формиране на нашите юноши от всяка гледна точка.

“Бих казал две неща – какво трябва новият президент да направи според мен, без значение кой е и след това ще кажа и какво мисля. Има няколко много важни неща, които трябва да се свършат спешно. Едното беше започнато и приключи с напускането на Борислав Михайлов, с оставката му. Няколко дни преди това беше одобрена една доста сериозна програма – методика и стратегия за развитие на българския футбол, съвместно с държавата, финансирана от държавата и до голяма степен на основа на формиране на играчите от испанския футбол. Там имах участие с бившия спортен директор на детско-юношеския футбол на Виляреал. Сега мога да го кажа, тъй като той вече е на работа в Мексико. Показа нагледно и даде на нашето внимание базата и начина, по който се тренира и работи в този клуб, а той е един от най-добрите клубове в детско-юношеския футбол. Беше една добра възможност, естествено с нашите български компоненти, начин на живот в България, с нашия манталитет. До голяма степен този проект беше подкрепен и събран от Красимир Балъков, одобрен от Изпълкома. Така че това е първото нещо, което новият човек трябва да извърши”, споделя Лъчезар Танев.

“Ще кажа защо аз предлагам Испания, защото смятам, че спортно-техническото формиране в Испания е най-добро. Играчите от 12 до 16 г. в почти всички клубове нямат никакъв проблем с боравенето на топката, на скорост, ловкост, динамика, бързо взимане на решенията, контрол над топката. Това са технически компоненти, по които смятам, че в Испания най-добре се работи. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Второто – мисля, че е време да се прехвърли администрирането на нашите професионални първенства Първа и Втора лига на самата лига. Какво трябва да се случи, за да стане това нещо? Защото ние много си го говорим, продължи Танев.

Танев също заяви, че отказва да се кандиратира за президент на БФС поради две причини. Едната е, че не вижда разбиране за това, което говори. Втората е, че има сравнително добър бизнес, който трябва да спре, ако стане президент на футбола у нас.

“Ако клубовете искат да са една сериозна организация, която да печели повече пари от ТВ права, да има повече пари от спонсорство, да продават по-скъпо името на лигата, това нещо трябва да се случи. В края на краищата парите ще бъдат повече и ще влизат за самите клубове. Да си изберат едно сериозно ръководство, с грамотни хора, представителни и до голяма степен независими”, сподели Лъчо Танев.

“Не е задължително, в никакъв случай, президентът да е бивш футболист. Боби, когато спечели Конгреса, имаше всички основания да го спечели. Първо, Боби е умно момче, говори няколко езика, разбира от футбол, беше няколко години в организацията на спорта в България, което малко или много го е научило, т.е. той имаше основата. Да се спусне човек отнякъде, без да познава материята също не е..”, добави Танев.