google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Лечков сподели, че в срещата с Швейцария е имало пет футболисти в нашия състав, които от месеци не са взимали заплати

Йордан Лечков говори по много теми пред Дарик радио, кат направи разкрития за БФС, как Боби Михайлов е подал оставата си и заяви, че има играчи в националния тим, които не са получавали заплати от клубните си тимове вече пет месеца.

Бившият президент на футболния клуб Сливен е категоричен, че всички взети решение от БФС до този момент са нелигитимни и отново изтъкна, че не е подал оставка, защото случилото се след България – Англия 0:6 по негови думи е “изнасилване посред бял ден”.

„От първия ден съм ви казал моята позиция и оттогава си стоя на нея. Нещата, които се случиха, мисля че е ясно на всички, че трябва да гледате Устава“, започна Лечков.

„Аз не бих се концентрирал върху делото за вписването на Касабов в Регистъра, защото беше отдавна. Така или иначе имаме насрочен Конгрес. Както се обърнах към съда за вписването, така съм подал жалба до администрацията на БФС за разглеждане на целия казус. Трябва да се концентрираме върху правилата. Дори да са лоши, те трябва да се спазват. Затова към днешна дата твърдя, че неправилно беше поискана оставка и неправилно подадена“.

„Всички решения на БФС до този момент са нелигитимни. Затова тогава призовах да се концентрираме върху Устава. Когато се нанесе слон в стъкларски магазин се получава така“, заяви той.

„Едно ръководство няма как да изкара по-малък мандат от 4 години. Ако целият Изпълком си беше подал оставките, тогава можеше по същия ред 1/3 от клубовете, които гласуват за президент, да поискат Конгрес и пълен мандат. За оставките мога да говоря за себе си. Ако някой от вас ми покаже писмо с изрично мое желание и подпис, че се отказвам да съм временно изпълняващ.. Такъв е редът. Подписал съм се на присъствен лист, а не на писмен отказа. Още тогава заявих на колегите, че няма да подам оставка, защото това е изнасилване посред бял ден“, смята Данчо Лечков.

„Ще разберете кои подадоха оставка и кои не, като ви предоставя стенограмата. Не искам да нападам колегите. Ние сме доста незащитени, а сме независима федерация. Ние се самофинансираме, а това беше груба намеса в организацията ни. Под шапката на ФИФА и УЕФА сме“.

„Когато ФИФА и УЕФА пратиха човек за проверка, с нашите ходове предотвратихме да не бъдем извадени от всичките състезания на националните отбори. Това беше заплахата, защото се третираше като държавна намеса в независима организация. Това е истината според Йордан Лечков“, споделя бившият национал.

„Въпросът е под какъв натиск Боби Михайлов подаде оставка. Дочувам, че той си е подал оставката заради 6-те попадения на Англия срещу България, а всички помните защо си подаде оставката. Затова заявих преди малко, че е изнасилване посред бял ден. Това не е приятно. Ясно е, че много хора не ни харесват да речем поради липсата на добри резултати в националния отбор. Но нека бъдем сериозни. Ние от БФС носим вина за слабите резултати, но защо трябва определени фигури да бъдат изхарчени за целия период от 20 години. Футболът се гради в клубовете и в школите”, сподели Лечков.

Един от героите от САЩ’94 заяви, че към днешна дата всички искат промяна на системата, но това не става. Лечков сподели, че в мача с Швейцария е имало пет футболисти в нашия тим, които от месеци не са взимали заплати. Той подчерта, че БФС няма вина за финансовото състояние на клубове.

„Всеки може да ме критикува и нямам проблем с хорското мнение. Ние се стремим и мисля, че сме единствената организация в България, която е европеизирана. Понеже вече сме членове на ЕС, изградихме база с европари. Подредихме всички неща като телевизионните права, сигурност на футболисти, да си получават заплатите. В моето сърце също има горчивина, че нямаме успехи, но до младежките отбори се справяме добре. Преди 7-8 години предложих да има поне 2-3 млади състезатели в участието на един двубой“.

„Кой от всичките имена, които се спрягат за новото ръководство на БФС, имат нещо общо с футбола? Аз виждам, че има желание да дойде ново ръководство. Има си определен начин. Правилата трябва да се спазват. Ние си направихме организацията и програма преди години, убедихме хората. Сега стана ясно, че с новия Закон за спорта клубовете не са толкова мними, както се твърдеше. Колко са членовете на БФС? Пак толкова колкото гласуваха на последния Конгрес. През цялото време се акцентира колко сме лоши ние“, заяви Лечков.

„Колко пъти съм Ви казвал, че Борислав Михайлов е действащият президент? Не го чувате за първи път. Към днешна дата е така“.

„В момента се намираме в ситуация, че няма какво да правим и да говорим. Уж футболният съюз е много лош, а има толкова кандидати, които за мен все още не са реални. Има си начин и ред. Едва когато видя черно на бяло подадена кандидатура за президент или екип, тогава бих коментирал. Всичко друго е несериозно и вреди на лицето на футбола“.

Лечков сподели, че на този етап промяна във формата на шампионата не е възможна. Той коментира и утрешния мач на националите срещу Северна Ирландия. Според него двубоят ще е много труден за България, като съперникът не е за подценяване.