Легендарен треньор иска грандиозна промяна във футбола
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Арсен Венгер иска футболните първенства да бъдат изцяло реорганизирани и сезоните да се състоят от месец март до месец ноември

Френският специалист Арсен Венгер отправи призив за грандиозна промяна в световния футболен календар. Бившият мениджър на Арсенал в момента заема ръководен пост във ФИФА и постоянно настоява различни промени.

Според Венгер, футболните първенства трябва да бъдат изцяло реорганизирани и сезоните да се състоят от месец март до месец ноември. Той също иска да се провеждат Световни първенства на всеки две години.

„Това е моя мечта и не съм я споделял с много хора, но мисля, че имам преимуществото да съм работил в Япония”, сподели Венгер, който бе треньор на ФК Нагоя в средата на деветдесетте. Играехме от март до ноември и бе перфектно. Ако това се случи сега, вече няма да казваме „той спечели първенството през сезон 2018/2019”. Ще казваме шампионатът бе спечелен през 2018 или 2019, или 2020”, заяви Венгер.

„Календарът трябва да бъде изцяло реорганизиран и вярвам в това. Във ФИФА, заедно с президента Джани Инфантино, се стремим да направим среща с всички заинтересовани страни в играта, за да променим изцяло календара, защото трябва да правим планове за бъдещето”, продължи той.

„Ако се загледате в тимовете на финалистите на световни първенства, ще видите, че тяхната средна възраст е 27-28 години. Никак не е голям шансът да триумфирате на следващото световно първенство, защото то е чак след 4 години, когато повечето футболисти ще са навършили 32 или 33 години. Поради тази причина е нужно да организираме световни и европейски първенства на всеки две години, а всички останали турнири да бъдат спрени”, каза още Венгер.

Бившият треньор на Арсенал смята, че със средствата от големите първенства ще може да се помогне на повече по-малки страни, в които футболът да се развива.