Легендарен треньор ще подготвя Кубрат за мача с Джошуа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Легендарен треньор влиза в щаба на Кубрат Пулев и ще помага за подготовката на боксьора за предстоящия голям двубой с Антъни Джошуа, който ще се проведе на 20 юни.

Това е Джо Гуусън, а новината идва от самия него.

Гуусън е американски специалист и член на “Залата на славата”. Ето какво обяви и самият той:

“Ще бъда в ъгъла на Кубрат Пулев на ринга. Аз съм новият му треньор. Отивам в България следващата седмица, а след това в Лондон за пресконференцията следващият месец”.

Легендарен треньор ще подготвя Кубрат за мача с Джошуа

Джо Гуусън – една от най-популярните личности в света на професионалния бокс

Джо Гуусън е роден на 7 септември 1953 г. в град Сан Фернандо (Лос Анджелис, Калифорния).

Майка му Анна Мей, местна ирландска католичка, била домакиня. Бащата на Джо бил частен детектив, полицай  и евреин по рождение.

Той възпитавал синовете си строго, придържайки се към еврейските традиции.

По-големите братя на Джо също посветили живота си на спорта.

Единият – Грег, е постигнал успех в бейзбола и работил като каскадьор във филми, а другият – Дан Гуусън, е станл известен промоутър в света на бокса.

Джо Гуссен за първи път се сблъсква с бокса като спорт на 16-годишна възраст. Младият мъж съчетавал ученето в училище с работа – доставял пици.

Веднъж се озовал с приятел в любителски турнир по бокс.

Първото нещо, което видял на ринга, било нокаут на един от боксьорите. Гуусън бил истински впечатлен от силата на този, който нокаутирал съперника си и това го запалило да се пробва в този спорт.

Оттогава Джо започва редовно да посещава мачове, но не му оставало много време да развива собствена си кариера. Тъй като обаче имал нужда от пари, участвал в около 30 двубоя на аматьорския ринг. Благодарение на връзките на брат си Дан, Джо имал възможност да общува с известни треньори и бойци.

Дори станал спаринг партньор на известния Карлос Паломино – четирикратен претендент за титлата в полутежка категория.. Общуването и тренировките с известни личности от света на бокса дало на Гуссен необходимите първоначални знания, за да стартира треньорската си кариера.

Понеже нямал пари да построи собствена зала, тренирал с братята си на открито в парка, сред дърветата, недалеч от бейзболното поле.

По-късно мечтата за собствена голяма зала за бокс обаче се сбъднала. За 5 години семейството успява да спести пари за бленувания си проект. Джо купил парцел земя за строителство и положил основите на бъдещия клуб. Той никога не е делил своите клиенти на социални категории. Всеки можел да тренира в неговата боксова зала – както бездомните просяци, така и членовете на кралското семейство.

В края на 80-те години Ten Goose Boxing Gym придобива огромна популярност сред известните професионални боксьори. Първите ученици на Джо са били братята Руелас – Габриел и Рафаел. Бездомните мексикански момчета били израснали в семейство от 15 деца. Още в детските си години те заминават да работят в Сан Фернандо, но се озовават на улицата. Баща им почива след тежко боледуване от коварна болест и братята останали без средства за издръжка. По-големият брат на двама тийнейджъри – Хуан Руелас, тренирал под ръководството на Джо Гуссен.

Той помолил наставника да се грижи за Габриел и Рафаел. Джо се съгласил. Той успял да усети боевия потенциал на двама малки мексиканци и повярвал в техния бъдещ успех.

Така, под ръководството на Гуусен, братята Руелас стават известни боксьори-аматьори и световни шампиони в професионалния ринг. Също така,  Гуусен работи с още много изтъкнати бойци.

Легендарен треньор ще подготвя Кубрат за мача с Джошуа

Той е тренирал световния шампион в две категории – Майкъл Нан. Върхът на треньорската му кариера обаче е колаборацията с легендарния Диего Коралес.

Джо Гуусен работи също с Ридик Боу (при завръщането му на ринга през 2005 г) Диего Коралес, Лионел Бътлър, Доминик Гуин, Сегундо Меркадо, Едисон Миранда, Джон Молина, Майкъл Нан, Шейн Мосли, Мануел Кесада, Ланс Уитакър, Малик Скот, Сергей Липинец, Амир хан, Роки пепел, Франки Дуарте, Крис Арреола и други.

През 2005 г. Гуусен е включен в Залата на славата в Калифорния. От 2018 г. работи като коментатор и експерт в боксовите вечери на PBC.

Джо е женен, а съпругата му се казва Джулия. Двойката има четири деца.

Семейството живее в Южна Калифорния. Джо Гуусен и до момента продължава да работи активно с професионални боксьори и е главен изпълнителен директор на Ten Bose Boxing Gym.

Той е ярък пример за това, как едно момче от бедно семейство, благодарение на своето постоянство и упорит труд може да стане един от най-популярните хора в света на професионалния бокс. На Гуусен може и да не му е достигал боен талант, но за сметка на това пък е изключителен треньор.