Лео Меси на кръстопът – след (началото на) края на Ерата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Гледайки безпомощно как неговият Барселона е безмилостно премазван от полетелия високо Байерн, през главата на Лео Меси със сигурност е преминал въпроса дали някога отново ще успее да спечели Шампионската лига ако остане на “Камп Ноу”.

Аржентинецът изживя някои кошмарни вечери в най-силния европейски турнир след триумфа през 2015 година, но дори крушенията срещу Рома и Ливърпул сякаш бледнеят пред унижението от Лисабон.

Разгромът с 8:2 веднага провокира сравнения с оглушителното 7:1, с което Германия разгроми Бразилия на световните финали през 2014 година – двубой, в който босът на баварците Ханзи Флик бе помощник-треньор на бундестима.

И разбира се с болезнената загуба от Милан във финала на Шампионската лига през 1994 година – провал, който постави началото на края на онзи незабравим тим с Христо Стоичков, ръководен от неподражаемия Йохан Кройф.

Всъщност именно такова бе усещането и снощи в португалската столица – за края на една епоха. На отбора, доминирал в световния и особено в испанския футбол през изминалото десетилетие.

Достатъчно е да споменем, че Барса спечели осем от предишните 11 първенства в Ла Лига, преди да отстъпят трона на Реал Мадрид през миналия сезон.

33-годишният Меси беше двигателят на всички тези триумфи, но поредицата съкрушителни провали все по-ясно извеждат на преден план един сценарий, който за мнозина изглеждаше немислим до скоро.

Да напусне Барса – отборът, в който премина по-голямата част от живота му…

Аржентинският маестро спечели Шампионската лига в четири сезона – с по-добро постижение в съвременния футболен свят може да се похвали само Кристиано Роналдо, който е вдигал трофея пет пъти.

Но споменът от триумфите със сигурност започва да избледнява на фона на зачестилите смущаващи загуби в последно време.

През 2016 Барса беше изхвърлен от Атлетико, година по-късно беше надигран от Ювентус, а в следващите два сезона пропиля повече от солидна преднина от първите срещи, за да изпие горчивината от елиминацията в слъсъците с Рома и Ливърпул.

ПОСЛЕДНА ГОДИНА ОТ КОНТРАКТА

Трудната за понасяне лекция в Лисабон неминуемо извежда на преден план въпроса дали Меси наистина ще остане на “Камп Ноу”, имайки предвид, че договорът му с каталунците изтича след края на идния сезон.

Това пък, разбира се, означава, че Меси би могъл да премине във всеки един европейски конкурент без трансферна сума.

Легендарният халф на Барса Шави Ернандес, който е големият фаворит за треньорския пост от 2021 година, обяви, че Меси е заслужил правото си на клауза за автоматично удължаване на контракта си.

Но виждайки какво се случва в лагера на Блаугранас мнозина започват да се питат дали самият Лео ще поиска това продължаване на договора.

Следващата година аржентинецът ще бъде на 34 и ако наистина в Барса не бъдат извършени “радикалните промени”, които поиска и Жерар Пике след краха срещу Байерн, е трудно да си представим как Лео би повел отбора към спечелването на “красивата купа, която толкова много желаем”.

Самият Меси се изказа изключително критично за състоянието на клуба, още когато каталунците изгубиха титлата в Ла Лига миналия месец.

Лео насочи нееднократно стрелите си към най-високите етажи на Барса, негодувайки както срещу спортния директор Ерик Абидал, така и срещу Бартомеу и обкръжението му, което неотдавна реши да намали възнагражденията на играчите.

А когато парите започват да намаляват…