Добави коментар
Члентът на управата на Левски Петър Ганев не е убеден, че предлагания от Диксън модел - с голям фокус към инфраструктурата, е най-добър за клуба

Кандидат-купувачът на Левски – британецът Джоузеф Диксън, не е представял каквито и да е писмени гаранции пред Надзорния и Управителния съвет на клуба, с които да удостовери, че притежава необходимите средства, за да придобие дружеството и да може да го издържа.

Признанието беше направено от члена на двете управителни институции Петър Ганев в общирно интервю пред bTV.

Освен това той заяви, че Левски изиптва крещяща нужда от близо 5 милиона лева, за да може да осигурен старта на новия сезон. С днешна дата тези средства липсват, участието на Сините във футболния живот е „под огромна въпросителна“.

„Винаги описваме някакво бъдеще: 200-250 млн., нов стадион… гледаме твърде далеч,“ заяви Ганев. „Има конкретни стъпки, които трябва да се случат в момента. Футболният отбор започва подготовка през следващата седмица и трябва да има яснота как го прави.

„Другото, което е важно, е че има конкретни правни и финансови неща, за да има сделка. Трябва да има регистрирана компания в САЩ. До колкото знам, тя ще е във Флорида. Трябва да има новорегистрирана компания в България. Капиталът на тази компания трябва да бъде няколко милиона. Такава е заявката. Докато тези неща не се случат, не може да има сделка. Те стоят преди тези 250 млн. и плана за инвестиция в стадиона.

„Страни по сделката са Джоузеф Диксън и Наско Сираков. Тя касае собствеността, а не едно или друго решение на Управителния или Надзорния съвет. Той предостави в устна форма гаранция на тази среща, която продължи около два часа. Конкретни гаранции не съм виждал.

Левски крачи към пропастта ако не намери 5 милиона този месец 1

„Имаме заявка от разговор с Наско Сираков, че ще бъдем запознати с такива гаранции, ако ги е предоставил. Ако ги е предоставил, то е в последните един-два дни, тъй като в началото на седмицата нямаше предоставени документи. Хората трябва да разграничат двете неща.

„Едното е гаранция, ангажимент, че при тези и тези условия и смяна на собствеността ще се инвестира в нов стадион, спортна инфраструктура, мол. Другото е, когато трябва да покажеш самоучастие. Не може да вземеш най-големия клуб в страната, най-големия спортен бранд само с обещанието, че ще инвестираш.

„На фона на текущите задължения, които има клуба, трябва да влезеш с определени финанси, за да може да стартираш по един нормален начин. Иначе няма причина да прибягваме до тази сделка. Това, което трябва да следим, е има ли го финансовия ресурс, който да влезе в клуба, за да се платят тези задължения. Той трябва да влезе по сметка.“

Ганев заяви категорично, че Левски изпитва остра нужда от около 3 милиона лева за да покрие належащи разходи и още 1,5-2 милиона лева, за да бъде подсигурен нормален старт на подготовката на отбора за следващия сезон.

Според плановете старта на тренировките е предвиден за следващата седмица.

„Ако приемем, че трябва да започнем по нормален начин сезона, трябва много бързо да влязат, в рамките на дни,“ коментира Ганев. „Ако следващата седмица нямаме финансови постъпления вече започваме забавяне от гледна точка на подготовката.

„Парите, които са нужни на клуба, за да почне със сравнително силен старт – около 3 милиона лева плащания, които почти веднага трябва да се направят, около 60% са си заплати на хора в клуба, които са забавени. Към тях е сумата от 1,5-2 милиона лева, които са рамка, за да започнеш сезона в следващите два-три месеца.

„Ако такава сума не бъде предоставена, следващият сезон е под огромна въпросителна, чисто футболно. Опасността от фалит винаги стои на фона на това, че през последната година и половина има постоянно забавени плащания, постоянна мъка и правене на плащания от преди 3-4 месеца и към футболисти, които не са на стадиона от 7 месеца.

Ганев сподели също, че евентуалното завръщане на Станимир Стоилов би било изключително позитивен знак за развитието на Левски.

За да приеме да се върне на стадион „Георги Аспарухов“ като треньор обаче специалистът ще поиска гаранции, че ще може да работи нормално в клуба, който от началото на 2020 г., когато подкрепата си за „Левски“ оттегли основният спонсор – компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков, се издържа предимно с дарения и продажба на билети и абонаментни карти.

„Факт е, че тези разговори се водят от около шест месеца. Не сме го знаели като име, научихме го на среща на Управителния и Надзорния съвет. Но знаехме, че от декември се водят такива разговори. Беше заявено вчера, че Благой Георгиев ще има ключова роля.

„Очевидно и Наско Сираков ще остане като президент при сделка. Лакмусът е Станимир Стоилов. Моите надежди, това, което поставям срещу притесненията от последните седмици, е че Мъри Стоилов ще води отбора. Това дава футболната надежда.

„В крайна сметка ние сме футболен клуб, а не инфраструктурен проект. Надявам се на положително развитие и Мъри Стоилов като треньор, а той, за да дойде, ще иска рамка, гаранция, че този отбор ще функционира по нормален начин“, каза Ганев.

„Сделката не е гарантирана под никакъв начин. Тя или е факт, или е под някакъв въпрос. Към момента не е факт. Няма поставени подписи, няма постъпили пари по сметка, не са изплащани тези забавени заплати“, категоричен е членът на Надзорния съвет.

„Факт е, че говорим за голям инфраструктурен проект. Това само по себе си не е учудващо. Може да спорим много дали е правилният модел – с голям фокус върху инфраструктурата, което да направи така, че клубът да се издържа.

„Аз не съм убеден, че това е най-работещият модел. И футболно клубът може да се издържа и да генерира приходи. Пак говорим за поставянето на перспектива. Нещо, което е важно феновете да го разберат – не може да има абсолютни и вечни гаранции.

„Ако стане сделка и Джоузеф Диксън е собственик, но след 2 години започне да бави заплати, не може да бъде развалена сделката. Условията касаят първоначалния ангажимент. Когато акциите са в Джоузеф Диксън, той става собственик и няма вечни лостове за контрол извън моралните такива“, коментира Ганев, който допълни, че Сираков е обещал да говори пред феновете съвсем скоро.

Добави коментар
Гласувай: