Лионел Меси даде просторно интервю, в което обяснява много неща
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

На всички е ясно, че Барселона преживява труден период. Клубът е в центъра на последния скандал с изтичането в пресата на информацията, че бордът на директорите е платил пиар кампания, за да защити действията на сегашното ръководство. Част от нея е била насочена към критикуване в общественото пространство на тези, които не са съгласни с действията и политиката на клуба, включително самите играчи на Барселона. Те са били осмивани в социалните мрежи. Сред тях попада и Лионел Меси.

В този труден момент Лео посети редакцията на каталунския вестник Mundo Deportivo и даде обширно интервю. Той говори за всичко- за личния си живот, за скорошния конфликт със спортния директор Ерик Абидал , за адаптирането на отбора към нови треньор и, разбира се, за актуалния PR скандал. Предлагаме на вашето внимание основните моменти от интервюто.

Лионел Меси даде просторно интервю, в което обяснява много неща

За семейния и личния живот

„ От първите дни в Барселона, Антонела винаги е била до мен,  това е много важно. Тя внася спокойствие в живота ми и ми помага да премина от футбола към другите неща, тъй като имам затруднения с това. Харесвам живота си – квартал Кастелдефенс, където живеем, ежедневието ми, общуването със семейството ми. Прекарвам много време с децата ни. А в края на всеки ден ние просто сме напълно изтощени, защото три деца се гледат трудно. Лягаме рано. Във вторник и четвъртък ги водим на футболното училище, връщаме се в седем. Имаме съвсем обикновен живот, който намирам за страхотен.“

Относно напускането на Барселона

“Мога да повторя само това, което казах преди.” Докато клубът иска да съм тук, няма да има проблеми от моя страна. Харесва ми да съм в този клуб, искам да продължа да печеля тук. Искам да спечеля още една Шампионска лига и се надявам. Клубът се нуждае от успешен проект.

(В отговор на въпрос за клауза в договора, в съответствие с която в края на този сезон може да се прехвърли безплатно.) Тази клауза на договора не променя нищо. В миналото имаше и ситуации, имах възможност да напусна клуба. Появиха се и други клубове, готови да платят колкото е необходимо. Това не е проблем. Повтарям още веднъж: ако самият клуб не иска това, няма проблеми.

За промените в играта на Барселона

„Ние в отбора се адаптираме след смяната на треньора. Всеки има своите виждания за играта, така че сега не ни е лесно, защото Валверде искаше от нас едни неща, а сега ни се иска да играем по различен начин. Сетиен ми дава много свобода. Понякога, както в мача с Билбао, той ме поставя в позиция на фалшива деветка, понякога играя на фланга. Що се отнася до Стеген – да, това е една от промените. Понякога това е риск, но е необходимо да се излезе по-добре от защита. Има и други промени. Тези неща са нови за отбора, така че ни отнема време, за да се адаптираме.

Сетиен е човек, който се стреми да бъде близо до играчите. Постоянно говори за футбол, наясно е с всички дребни, но важни неща и ги обсъжда с играчите.“

Относно уволнението на Валверде

„Напускането на Валверде ме разстрои, защото не става въпрос само за един страхотен треньор, но и за страхотен човек. Загубихме точки в мачове, в които нашата отговорност беше по-голяма от отговорността на треньора, но смяната на треньора е по-лесно решение, отколкото подмяна на играчите от целия отбор. И тогава се случи онзи мач за Супербоул, мислехме си, че контролираме всичко, но след пет минути излетяхме. След това всичко свърши просто така и това е тъжно.

Лионел Меси даде просторно интервю, в което обяснява много неща

Относно шансовете за Примера и Шампионска лига

„Този сезон и Мадрид, и ние често губим точки, играем нестабилно. Затова смятам, че борбата в първенството ще продължи до последния кръг. Нищо няма да даде решаващо предимство, ако след това загубим точки с Селта. Това може да ни се случи. Що се отнася до Шампионската лига, ние трябва да растем. Мисля, че в сегашното състояние не сме достатъчно добри, за да се борим за Шампионската лига. Липсва ни надеждност. Играем нестабилно, трябва да спрем да правим глупави грешки, каквито правихме през цяла година. Например, в случая с Рома и Ливърпул: излизаме на терена и сякаш напълно загубваме връзка със съотборниците си. В Шампионската лига една подробност е достатъчна, за да уби всичкое, така че трябва да научим идеите на новия треньор възможно най-бързо и да постигнем по-добра форма.

За Рома и Ливърпул

„Все още не разбирам какво се случи. Да, стават и такива неща – като с Рома. Подобни ситуации се приемат изненадващо, но това е изключителен случай и догодина почти същото може да случи с нас отново. Не мога да обясня това.

( В отговор на напомнянето, че преди мача на “Анфийлд”, Меси каза: “Няма да позволим на Рома това да се повтори . ” ) Разбрахме, че Ливърпул може да вкара много, когато играе на свой терен. Бяхме готови за такава тяхна игра и все пак завършихме по този начин. Превъзхождаха ни във всичко. Но дори и при подобна игра имахме моменти, които не успяхме да реализираме.“

За Кристиано Роналдо

„Какво загуби Реал Мадрид с напускането му? Куп голове! Но, разбира се, Роналдо даде не само голове. Но той отбелязва постоянно. Той е хищен нападател, който се нуждае само от минимална възможност и веднага е готов да реализира гол. Те имат страхотни играчи, но той отбелязва 50 гола на сезон, така че основната разлика е, че сега вече нямат тези голове.“

Относно конфликта със спортния директор на Барселона

„Не знам какво го е накарало да каже това, но имах чувството, че съм нападнат. В нашата съблекалня се говорят твърде много неща. Например, как играчите избират и уволняват треньорите, особено що се отнася до мен. Говорят така, все едно аз вземам решенията. Притесних се, че един от директорите ми каза това. Да се назовават имена на играчи във връзка с уволнението на треньора, ми се стори истинска лудост. Защото директора е този, който взема решенията и той трябва да носи отговорност за тях. Да се ​​говори, че играчите са недоволни от треньора, без да посочват имена, означава че атаката е насочена към цялата съблекалня.“

По повод PR скандала около президента на Барселона

„Цялата ситуация ме изненада. Играчите имаха среща с президента, той каза същото по въпроса, каквото съобщи и пред пресата. Същото, което всички знаем. Затова трябва да изчакаме и да видим доказателствата, за да се разбере дали това е вярно или не. Дали ме убедиха обясненията на президента? Ситуации като тази са изключително редки. Казват, че имало някакви доказателства. Ще почакаме първо да ги видим. Защото като цяло още от началото на януари при нас все изниква нещо. И, разбира се, като има проблеми в клуба, това не позволява на отбора да се съсредоточи изцяло върху футбола. Играчите не трябва да бъдат обезпокоявани с такива нещо, особено в такива решаващи месеци.

За съперниците в Шампионската лига

„Изключването на Манчестър Сити?“ Това решение наистина ме изненада. Никой не мислеше, че ще стигне до там. Пари Сен Жермен просто плати глоба. Ако в крайна сметка клуб като Манчестър Сити, с всичките им играчи, всичките им пари, все пак бъде изключен, това ще е много странно. Ще се прехвърли ли Аугеро в Барселона в такъв случай? Струва ми се, че вероятно желаете целият свят да дойде в нашия клуб? Не знам, без Шампионската лига много играчи може да пожелаят да напуснат.  Що се отнася до най-трудните противници, първите срещи показаха, че тук всеки опонент може да създаде големи трудности. Ливърпул загуби, Пари Сен Жермен също загуби. Мисля, че основните претенденти за победата са Реал, Ювентус, Ливърпул и Пари Сен Жермен. Бих ли искал да играя отново срещу Ливърпул? Първо трябва да се срещнем с Наполи.“