Ливърпул скърби за неподражаемия Роджър Хънт

Ливърпул скърби за неподражаемия Роджър Хънт
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Сър Роджър, както е известен сред привържениците на клуба, е вторият най-добър голмайстор в историята на Червените

Шесткратният европейски клубен първенец Ливърпул съобщи скръбната вест за кончината за един от най-великите реализатори в историята на клуба – изумителния голов талант Роджър Хънт.

Ювелирният майстор на завършващия удар си отиде от този свят след боледуване на 83-годишна възраст, оставяйки огромен брой спиращи дъха спомени и разбира се, своите удивителни голове с червената фланелка.

Хънт продължава да заема втора позиция във вечната реализаторска ранглиста с 285 попадения в 492 мача за Ливърпул.

Ливърпул скърби за неподражаемия Роджър Хънт 1

Той акостира на “Анфийлд” на 20-годишна възраст, присъединявайки се от аматьорския тим Стоктън Хийт. Осем години по-късно – през 1966-а, Хънт е един от героите, донесли единствената и до днес световна титла за Трите лъва.

Играе за Ливърпул в продължение на 11 години и половина и се превръща в един от най-обичаните футболисти на мърсисайдци.

До 1992 година е водещият стрелец на Червените, но тогава е задминат от уелския голов диамант Иън Ръш. И до днес обаче остава най-добрият реализатор на клуба в Лигата със своите 244 гола в 404 участия.

Хънт дебютира за Ливърпул при победата над Скънторп Юнайтед с 2:0 на “Анфийлд” през септември 1959 година. Разбира се, с гол!

Няколко месеца по-късно начело на тима застава иконичният Бил Шанкли, който създава един от най-великите нападателни тандеми в историята на клуба – Роджър Хънт и Иън Сейнт Джон.

Именно головете на двамата са в основата на спечеленото първо място във Втора дивизия през 1962 година и жадуваната промоция за елитния ешелон. Това е периодът, в който се полгат основите на тима, който десетилетия наред ще гази по английските и европейски терени.

Ливърпул скърби за неподражаемия Роджър Хънт 2

Скоро след извоюваната промоция Ливърпул добавя във витрината си две пампионски титли – през 1964 и 1966 година, които пък са гарнирани и с триумф в турнира за ФА Къп през 1965.

Боготворен от привърежениците на Червените, той остава завинаги популярен сред тях като Сър Роджър.

See the source image

Хънт оставя трайна диря и с националната фланелка, реализирайки 18 гола в 34 участия. Той играе в 6 мача на световното първенство през 1966 година, като в тях вкарва три попадения.

“Мислите на всички във Футболен Клуб Ливърпул са със семейството и приятелите на Роджър в това тъжно и трудно време,” написаха от “Анфийлд”.

Няколко часа преди възловия дуел с Порто в Шампионската лига заслужена почит отдаде и мениджърът на Червените Юрген Клоп.

“Това е наистина тъжна новина и мислите ни и обичата ни отиват при семейството му”, заяви германският предводител на мърсисайдци. “За съжаление твърде често започнахме да се сбогуваме с тези гиганти на нашия клуб.

Ливърпул скърби за неподражаемия Роджър Хънт 3

“Роджър Хънт не може да бъде втори по своята значимост в историята на Ливърпул Футбол Клъб, това е повече от ясно!

“Преди време научих, че (трибуната) Коп го е кръстила Сър Роджър в знак на признателност за всичките му постижения. Един голмайстор, който никога не е спирал да работи здраво, за да помага на своите съотборници.

“Сигурен съм, че той би се вписал чудесно и в сегашния ни състав. You’ll Never Walk Alone.”

Веднага след обявяването на тъжната вест в офисите на “Анфийлд” започнаха да пристигат стотици съболезнователни съобщения. От цял свят!

Едно от първите, както повелява вековната мърсисайдска традиция, пристигна от градския съперник Евертън. По ирония на съдбата начело на Карамелите в момента е един от най-успешните мениджъри в историята на Ливърпул – Рафа Бенитес.

Последва и съболезнователен текст от европейската футболна централа УЕФА.

“От името на европейската футболна общност, УЕФА би искала да изрази тъгата си от кончината на бившия нападател на Ливърпул Роджър Хънт, ключов играч в състава на Англия, спечелил Световната купа през 1966 година,” написаха от УЕФА.

Почитта си, разбира се, изказаха и най-изявените фигури на клуба.

RIP Roger Hunt 1938 – 2021