Ливърпул заслепи Челси за втори трофей през сезона
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Червените отново надиграха лондончани във финал след изпълнение на дузпи

Преди 34 години знаменитият тим на Ливърпул от 80-те загуби сензационно финала в турнира за ФА Къп с 0:1 от играещия със син екип Уимбълдън.

Днес, в 150-ия заключителен дуел в надпреварата, Сините от Лондон – Челси, взеха решение да загърбят титулярния си цвят, сменяйки го с жълти фланелки, жълти шорти и жълти чорапи. И загубиха…

Ливърпул извоюва осмия си трофей във ФА Къп, след като за втори път през сезона надигра формацията на Томас Тухел след изпълнение на дузпи във финал на “Уембли”.

Гръцкият ляв бранител на Ливърпул Костас Цимикас сложи точка в напрегнатия спор, реализирайки победния 11-метровия удар, малко след като Садио Мане пропусна да донесе победата в петата дузпа за мърсисайдци.

Преследващият четири трофея през този сезон Ливърпул започна на скорост и още преди да е изтекъл четвърт час игра, имаше четири възможности за откриването на резултата.

Никой измежду Тиаго Алкантара, Мохамед Салах, Луис Диас и Наби Кейта обаче не успя да порази целта, а към средата на първата част и Челси натисна спусъка, но изстрелът на Кристиан Пулишич профуча покрай страничния стълб.

Последваха още две възможности за американския национал, но до гол отново не се стигна.

След половин час игра каузата на Ливърпул понесе тежък удар, след като египетският стрелец Мохамед Салах беше принудително заменен от Диого Жота.

Ливърпул заслепи Челси за втори трофей през сезона 1

Шансовете пред двете врати продължиха да се редуват, като по-често напрежението бе пред вратата на Едоар Менди. Анди Робертъсн уцели гредата, а шут на Луис Диас премина съвсем близо покрай целта.

Любопитно е да се отбележи, че играчът на лондончани Тиаго Силва – на 37 години и 243 дни, стана най-възрастният футболист, появявал се във финал за ФА Къп от 1953 година, когато звездата на Блякпул Станли Матюс излиза на терена на 38 години.

В редовните 90 минути към двете врати бяха отправени повече от две дузини удари (но само четири от тях точни!), но до гол не се стигна.

Ливърпул заслепи Челси за втори трофей през сезона 2

Нещо повече, статистиците на Острова веднага посочиха, че това е първият финал, в който се стига до продължения без да е реализирано нито едно попадение от 2007 година насам.

Гол нямаше и в продълженията, а това означаваше, че Ливърпул и Челси ще пристъпят към изпълнение на дузпи за втори път в финал на “Уембли” през тази календарна година.

Червените триумфираха в заключителния дуел за Купата на Лигата през февруари, направиха го и сега, за да напишат поредната вълнуваща страница в своята история и съхранят живи надеждите си за постигане на непостигането от нито един отбор – спечелването на четири трофея в рамките на един сезон.