Мач всеки ден: Висшата лига направи план за завършване на сезона
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Добра новина за феновете – въпреки  разразилата се пандемия с вируса Covid-19, Висшата лига работи над план, който ще позволи сезона да бъде завършен.

Очаква се утре от ръководството на организацията, заедно с ръководствата на футболните клубове да гласуват новите предложения. Припомняме, че засега има още 92 двубоя, които трябва да бъдат изиграни. Следва те да бъдат вместени във времето след 3 април, но тъй като планът изисква повече време за подготовка, се очаква сезонът да бъде подновен в петък, 10 април. На практика, са останали само 81 дни за финализиране на сезона, като срокът, обявен като краен от УЕФА е 30 юни.

Вероятно европейската централа обаче ще е склонна към изключение, така че на Острова може да се играят срещи и през юли. Шансът това да се случи е още по-голям, ако английските отбори стигнат до финалите на Шампионската лига и Лига Европа.

При всички случаи, следващите 92 мача, които следва да се играят, ще бъдат при закрити врати.

Що се отнася до програмата, очаква се да се насрочват мачове за почти всеки ден, в различно време, така че всяка среща да се стриймва за телевизионно излъчване. А за да се гледат мачове по каналите Sky Sports и BTsports няма да е необходим специален абонамент, което ще даде възможност на всеки фен да гледа без ограничения всяка една среща – нещо, което е абсолютен прецедент за Висшата лига.

От друга страна, разпределянето на футболните мачове за повече дни, ще даде възможност да се вземат  по-надеждни мерки за сигурност на стадионите. Освен ръководствата на тимовете и телевизионните екипи, както и съдийският тим и медицинския щаб, не се очаква на терена да се разреши присъствие на други лица. Обичайните досега интервюта, давани веднага след края на двубоите, също няма да се осъществяват по стария начин, а чрез видеовръзка със студиата, като за тази цел ще се подготвят специални помещения по стадионите.

Има дори вероятност някои от стадионите да не бъдат използвани, става въпрос за тези райони, които са най-засегнати от коронавируса. За тази цел в Мидландс ще се обособят три стадиона, на които да се играят срещи на неутрален терен, за да се компенсира невъзможността на някои от клубовете да ползват личните си арени.  А и освен това, когато няма публика, домакинството при мачовете не е от толкова голямо значение.

Разбира се, тези промени и провеждането на мачовете ще стане реалност, единствено в случай, че ситуацията в Англия се успокои до 10 април. Властите са оптимистично настроени, но веднага бързат да уточнят, че мерките за сигурността на отборите ще бъдат драконовски.

Дали този план ще тръгне към изпълнение, както и подробностите около него, предстои да разберем утре.