Макс Верстапен спря доминацията на Люис Хамилтън във Формула 1
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Макс Верстапен триумфира в днешното Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун. Нидерландецът сложи край на победната серия на Люис Хамилтън, който завърши на втората позиция. Трети пък остана Валтери Ботас, който стартира от първото място, но нямаше отговор на скоростта на Макс в днешния ден.

На четвъртата позиция завърши Шарл Льоклер, а на пето място финишира Алекс Албън. След тях се наредиха Ланс Щрол, Нико Хюлкенбрг и Естебан Окон. Топ 10 допълниха Ландо Норис и Даниел Квят.

Валтери Ботас направи добър старт и се справи с атаката на Люис Хамилтън, за да запази първото си място. Макс Верстапен пък направи успешна атака на старта срещу Нико Хюлкенберг и се изкачи на 3-ата позиция. В седмата обиколка на състезанието, Валтери Ботас бе направил разлика от 1.305 секунди на Люис Хамитълн, докато на 2 секунди зад британеца бе Верстапен. В битката за 4-ото място пък спореха Нико Хюлкенберг и Ланс Щрол.

В 14-ата обиколка Люис Хамилтън оглави колоната, след като Валтери Ботас влезе в бокса. Много близо до Хамитълн обаче беше Верстапен, а в следващата обиколка британецът също посети бокса и така Макс излезе начело в класирането. Хамилтън излезе от бокса на 6-ата позиция, докато Ботас се движеше четвърти.

Макс Верстапен задържа първото място до 27-ата обиколка и отвори добра разлика пред конкурентите. Тогава той влезе в бокса за смяна на гумите и се върна на втората позиция, много близко до Ботас. Секунди след това пилотът на Ред Бул притисна финландеца и го изпревари с лекота, за да си върне първото място.

В 32-рата минута обаче Верстапен отново трябваше да посети бокса, като същото стори и Валтери Ботас. Така двамата отвориха път на Хамилтън, който поведе в класирането. Междувременно две обиколко по-късно в бокса влезе и пилотът на Ферари Себастиян Фетел, който имаше много разочароващо състезание. Германецът се върна на трасето на 14-ата позиция.

Девет обиколки преди края на състезанието, Хамилтън направи питстоп и позволи на Верстапен да излезе начело в класирането. Пилотът на Ред Бул Рейсинг бе много бърз и отвори сериозна разлика спрямо конкурентите си от Мерцедес. Люис пък се върна на пистата на 4-ото място, но доста бързо успя да изпревари Льоклер в битката за 3-ата позиция.

В 50-ата обиколка Люис Хамилтън направи успешна атака срещу съотборника си Валтери Ботас и спечели втората позиция в днешното Гран при на Великобритания. В оставащите две обиколки до края на състезанието, Макс Верстапен нямаше никакви проблеми да задържи първото място и записа първи успех за сезона във Формула 1.