google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Аз съм тук, за да съблюдавам за левскарските ценности", заяви категорично опитният наставник.

Най-успешният треньор в историята на Левски – Станимир Стоилов, гостува в предаването “Тази сутрин” по “bTV”, в което говори за предстоящия сблъсък във финалния мач за Sesame Купа на България срещу ЦСКА, за състоянието на родния футбол, както и за моментната ситуация в лагера на “сините”.

“Като трофей Купата ми беше първи трофей и оттам ми стартира кариерата. Надявам се да трупаме в музея купи за Левски. Отборът се представя на прилично ниво. Пътят, по който вървим е дълъг и сложен за преминаваме. Надявам се да нямаме игрови сътресения, които успяваме да държим. Големите ми страхове първо бяха и са да спасим Левски от финансов фалит. После трябва отборът да играе добре и да държи ниво, което да радва хората и те да се върнат на стадиона и с тяхната помощ да вървим напред. Двете неща са по-важни – отборът да се стабилизира и да се спасим финансово. Ако тези две неща се случат няма да е далеч времето, в което да говорим за приказки”, сподели Стоилов.

“Левски се връща към корените си. Основан е от група левскари. Дълго време е издържан от група хора. С новата инициатива хората ще помагат финансово и ще имат мнение по това кой да ръководи любимия отбор. Начинание, което започнахме с открити лица. Ако се провалим, се проваляме всички. Ако Левски нямаше тези задължения, които има, клубът може да се издържа първо от спонсора, а и от феновете. С тези средства ще е достатъчно Левски да съществува на добро ниво в България. Моделът “бащица” не е толкова лош, но бащиците на случиха на хората, които да им развиват клуба. Тези средства, които се насочваха, отиваха в неправилни решения и действия. Първите ми големи постижения, които направихме бе в модела “бащица” на Тодор Батков. Могат да се постигат резултати”, обясни Мъри.

“За съжаление не мога да бъда ласкателен към тези 13 години, в които ме нямаше. Има изчистване на колегиалност между клубовете, между играчи и треньори. Условията и материалната база са твърде далеч от средно-европейския футбол. Ако погледнем на километри от България е обидно. Където и да погледнем около нас сравняваме първобитно-общинския строй и 21 век. Това сравняваме. Даже Северна Македония има стадион, на който се игра Суперкупата на Европа. Имаме огромно разминаваме. Лудогорец е единственият отбор, който има на 90% завършен проект като инвестиции, начин на работа, база. Към това трябва да се стремим. Растежът на Лудогорец е защото двата гранда изоставаме. Те обаче губят, защото не могат да създадем реална битка срещу тях”, продължи наставникът на “сините”.

Стоилов: Двата гранда изостават, а Лудогорец бележи растеж 1

“Да, имаше момент, в който вкарах гол за ЦСКА срещу Левски. За мен обаче това е било вечното футболно съперничество. Уважаваме противника. Ако не го уважаваш не можеш да се радваш на собствените си победи. Да, има голяма битка, голямо противопоставяне, чисто фенска непоносимост между двата клуба. Двата клуба съществуват заради битката, която водят на терена и извън терена. Сега малко рано отбора сам си извоюва любовта, уважението, посещаемостта, но когато си извоюваш нещо трябва да го защитаваш”.

Стоилов коментира и глобата за двубоя с Лудогорец, която бе платена от привържениците на Левски. “От една страна е ласкателно, от друга е грешно, че допуснах, че имам такава глоба. Не съм бил наказван по такива параграфи. Любовта на хората се печели по няколко начина. Първо с работа и честност, което е моят девиз. Второто е с добри игри, не говорим за добри резултати. Много често във футбола и спорта хората обещават добри резултати, а лъжат”, заяви специалистът.

“Нещата, които се случват в българския футбол са прекалено примитивни. Ние все още не искаме да се променяме, да търсим дискусия. Когато се предложи нещо ново, първото отрицание… Отговорът е “не”, “не може”, “не става” и всеки ти казва как няма да стане, а никой не казва как ще стане и не иска да дискутира положителното. Имаше случаи, в които играхме в блата и ледове, но, за да си получим заплатата и премията и да угодим на някой олигарх или някой собственик на клуб мачът се състои. Ние си получаваме заплатите, за да играем хокей на лед. В България продължава едно точкогонство и примитивност в мисленето и затова не искам да участвам в тези неща. Искам да спасим Левски и да го направим да играем по-добър футбол. Ако го направим футболен оазиз, ще бъда доволен. В предишния ми престой в Левски, когато бях треньор, ние бяхме създали футболен оазиз, който се строеше ежедневно. Резултатите, създаването на играчи. Показахме нагледно как могат да се печелят пари. Този оазис спечели над 25 млн. лева чиста печалба за тези 4 години. Случи се нещо, което машинистът искаше да кара влака. В електрическите влакове няма машинисти. Не успяха да управляват проект, който беше на високо европейско ниво. Всички имаха много добри намерения, но недостатъчно знания. Всичко, което не е добро за Левски, според мен, го режа от корен. Всичко, което е добре за Левски го защитавам. Всичко, което не ми харесва воювам с тях в името на Левски”, каза Мъри.

Стоилов: Двата гранда изостават, а Лудогорец бележи растеж 2

“Аз казах, че не искам моите играчи да ме обичат. Могат да ме мразят. Те са тук, за да защитават цветовете на Левски. Левски е клуб, в който има ценности. Аз съм тук, за да съблюдавам за левскарските ценности. На терена искам да играят гордо, не съм казал да побеждават всеки мач. Ако те не спазват тези неща, естествено, че ще ме мразят. Ако спазват и дойдат резултатите, всички ще се обичаме. Нямам притеснения, ако ме мразят”.

“Нека феновете поддържат нашия си отбор. Отборът ще направи всичко възможно, за да се представи по най-добрия начин. Ако победим няма да има по-щастлив човек от мен, най-важното е феновете да са радостни”, завърши Станимир Стоилов.