Маркос Йоренте – човекът, който унищожи Ливърпул
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Реал се отказаха от него през лятото

След невероятния мач между Ливърпул и Атлетико на „Анфийлд“, вероятно на Земята нямаше по-щастлив човек от Маркос Йоренте. В началото на второто полувреме Диего Симеоне пусна 25-годишен халф на терена вместо Коста и не загуби. В продълженията, младият испанец изпрати два гола на „мърсисайдците“ само за 9 минути, в резултат на което се превърна в главен герой на срещата.

Маркос Йоренте - човекът, който унищожи Ливърпул

„Кралско“ родословие

Маркос Йоренте е роден и израснал в Мадрид. Това, че момчето има огромна вероятност да стане професионален спортист, се подразбирало не само от факта, че е роден в именно в този град, но и от неговото родословие. Бащата на Маркос – Пако, на младини е играл за Реал и Атлетико, а чичо му – Хулио Йоренте също, а другите двама чичовци – Хосе Йоренте и Тонин Йоренте – са защитавали цветовете на Кралския клуб в баскетбола.

Маркос започва футболната си кариера на 7-годишна възраст, присъединявайки се към младежкия отбор „Лас Росас”. През 2008 г. се влива в редиците на академията на Реал Мадрид.

В зората на кариерата си футболистът играеше като крило. Той обичаше да се забавлява с топката и дори не е предполагал как ще се развият нещата по-късно.

„Бях слабо дете, което не можеше да се защити. На практика дори не помагах кой знае колко на отбора в отбрана, тъй като се интересувах повече от атаката “, призна по-късно Маркос.

Всичко се променя, когато Йоренте навлиза в тийнейджърските си години. Той  най-накрая събира необходимите му физически сили, но за сметка на координацията. Затова решава да се преквалифицира и да играе като полузащитник.

Пример за младия играч е бил Хаби Алонсо. Маркос най-редовно следял как испанецът играе и се опитвал да бъде като него. Харесвало му да се изявява в отбрана, да помага за прокарването на топката, да покрива линията на защитата. Йоренте искрено се възхищавал на Хаби за това, че без да се слави като много бърз играч, толкова често се оказва първи с топката, просто като избира най-правилната позиция.

Под наем в Алавес

Маркос дораства до Кастилия, където лека-полека се включва като играч в основния отбор. Тогава главен треньор е Рафаел Бенитес. Испанецът харесва младия футболист и решава да го изпробва.

На 17 октомври 2015 г. се провежда дългоочаквания дебют на Льоренте в Примера Дивизон – 20-годишният халф се включва в последните 14 минути в срещата на 8-ия кръг с Леванте. Две седмици по-късно Бенитес позволява на младия халф да завърши срещата с Лас Палмас, а през декември включва футболиста в стартовия състав на мача за Купата на Испания срещу Кадис.

През този сезон лидерството на отбора бе очевидно и Маркос, считан за все още недорасъл за игра в основния отбор е изпратен за една година в Алавес, за да натрупа опит.

„Маркос Йоренте има техническите и физическите характеристики, които ще ни направят по-добри като отбор“, категоричен е спортният директор на Алавес Серхио Фернандес, след като подписва договор с играча. И се оказва прав.

Йоренте веднага се превръща в лидер в новия си клуб. Той помага на новодошлите в Примера Дивизион да се изкачат до 9-то място и дори да достигнат до финалите в Купата на Испания, в която обаче Алавес губи от Барселона.

През този сезон Йоренте наистина се справи блестящо. В Примера Дивизион, той е 4-ти по брой селекции (3.8) и 11-и по отнети топки (2.7).

Маркос Йоренте - човекът, който унищожи Ливърпул

Йоренте се оказа ненужен на Зидан

След като се завръща в Реал Мадрид, Маркос подписва нов 4-годишен договор с родния си клуб.

„Много се радвам, че удължих договора с Реал. Това е клубът на моя живот, мечтата на моето детство. Стигането до тук е много трудно, това не може да стане без труд и саможертва. Реал Мадрид е най-добрият клуб в света, човек трябва да му отдаде напълно “, не криеше ентусиазма си халфа.

За съжаление, той успя да даде на Реал само две безсмислено прекарани години. През първия сезон след завръщането си Маркос прекара едва 541 минути в Ла Лига, а през втория – 540.

Въпреки факта, че Зинедин Зидан неведнъж е казвал, че младият халф се нуждае от опит и му само малко повече игрово време, французинът продължи да го държи само на пейката, като предпочиташе да се доверява само на по-опитните от него футболисти. Всички завърши така, че Йоренте бе принуден да се сбогува с родния си клуб.

Заради своята строга диета Маркос получава прякора Салатата

През юни 2019 г. Атлетико плати 30 милиона евро за халфа. В началото на сезона, когато току-що дошлият в редиците на  “матраците” седеше на пейката, тази сума някак си изглеждаше твърде висока. Но сега, след неговото невероятно представяне в Шампионската лига, бъдещето на Маркос в мадридския клуб вече съвсем не е толкова неясно.

Известно е, че младият футболист работи по-добре с план график, която включва работа, строга диета, почивка и възстановяване. Той никога не е бил хванат да купонясва в нощни клубове и винаги спазва точно часа, определен за лягане. Режимът му на хранене също е железен, затова и бързо се сдобива с прякора Салата, лепнат му от неговия съотборник в Алавес  Ибай Гомес.

Професионализмът на Маркос е безспорен, а сега изглежда най-накрая започна да дава и  желаните плодове.