Мечтата за еврофинали е жива – ред е на унгарското препятствие
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Тази вечер българският национален отбор излиза срещу Унгария в полуфинал от плейофите за достигане до европейско първенство, знаейки че победа ще го доближи само на стъпка от жадуваното класиране за най-високия континентален форум.

За последен път България успя да се нареди сред най-добрите на Стария континент през 2004 година, когато под ръководството на Пламен Марков стигна до финалите в Португалия.

При успех в днешния двубой на Националния стадион “Васил Левски, започващ 21.45 часа, тимът на Георги Дерменджиев ще приеме победителя от дуела между Исландия и Румъния в пряк спор за квота в турнира идното лято.

Лъвовете останаха четвърти в квалификационната си група. Заради новите правила на УЕФА и доброто си представяне в Лигата на нациите обаче те получиха втора възможност чрез допълнителните плейофи.

В последните две години националите изиграха 13 мача, в които спечелиха само една победа.

“Настроението в отбора е добро,” обяви Дерменджиев в навечерието на срещата. “Този мач се чака от много време. Мисля, че отборът е готов за мача.

“Важното е на терена какво ще покажат играчите. Наистина напрежението е малко по-голямо и аз се опитвам да го туширам, за да избегнем тази емоция, която може да не ни донесе добро.

“Мисля, че това е най-важният мач за моята кариера, за нацията, за България, за да може подрастващото поколение да види какво означава едно европейско първенство. Не говоря само за този мач, ами за следващия, но в крайна сметка е футбол. Ще направим максимума.”

Българските власти се съгласиха да допуснат двойно повече зрители и вместо досега позволените 4000, на стадиона ще могат да присъстват 8500 души.

Регламентът предвижда при равенство в редовното време да се изиграят две продължения по 15 минути и евентуално изпълнение на дузпи. Главен съдия е един от най-опитните в Европа Шимон Марчиняк, който ще има помощ и от ВАР системата, която вече бе разположена на стадиона.