Мичу – чудото за един сезон в Премиър лийг
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Испанецът разтърси Висшата лига през 2012/2013-а година.

На 20 юни 2012-а година един испански атакуващ халф беше обявен като ново попълнение на Суонзи. Мигел Перес Куеста, или по-известен още като Мичу, остана завинаги в сърцата на английските фенове като едно от “чудесата” за един сезон на Острова.

Офанзивният футболист започва своята кариера в Овиедо през 2003-а година, а тимът му се намира в Терсера дивисион, където никой не обръща специално внимание на полузащитника.

През 2007 година той се присъединява към току-що изпадналия Селта Виго, където за четири сезона записва над 100 мача с екипа на испанския тим.

Следващият пристан пред Мичу се оказва Райо Валекано, а там той реализирва 15 попадения за една кампания, което го прави най-резултатния испански халф през сезона в Ла Лига.

С оглед на добрите си изяви и впечатляващата статистика, Мигел Перес Куеста бива трансфериран в Суонзи за сумата от 2 милиона паунда, а оттук нататък всичко е история…

Дебютът на Мичу във Висшата лига е повече от впечатляващ. Испанецът вкарва два гола и се отчита с асистенция при разгрома над Куинс Парк Рейджърс с 5:0, а анализаторите в Англия бързо предвиждат бляскаво бъдеще пред техничаря.

Мичу - чудото за един сезон в Премиър лийг 1

Попаденията във вратата на КПР са само началото на най-великото чудо за един сезон в Премиър лийг…

През сезон 2012/2013-а година Мичу отбелязва внушителните 22 гола за “лебедите” във всички турнири, а Суонзи завършва на деветата позиция в крайното класиране във Висшата лига. Силното представяне на халфа в Купата на Лигата довежда до триумф в турнира, като това бива първият голям трофей във витрината на скромния английски тим.

Представянето на испанеца е впечатляващо! Той е моторът в състава на Михаел Лаудруп през онази кампания и резонно получава повиквателна за испанския национален отбор. За “Ла Фурия” записва единствения си мач при успеха над Беларус в световна квалификация с 2:1. Там Мичу е редом до най-големите звезди в световния футбол – Андрес Иниеста, Карлес Пуйол, Шави, Икер Касияс, Фернандо Торес и много други.

Мичу - чудото за един сезон в Премиър лийг 2

За съжаление на халфа, а и за всички любители на най-великата игра, изведнъж всичко добро остана в миналото. През втория си престой в Суонзи Мичу не е този футболист, който всички познават. Испанецът бива преследван от редица контузии и отбелязва само 6 гола в 24 мача за “лебедите” във всички турнири.

След края на втория си сезон Мигел Перес Куеста е взет от Наполи под наем, но и там нещата не потръгват по най-добрия начин и той се връща обратно в редиците на Суонзи.

“Лебедите” отказват да задържат Мичу и той бива освободен година преди договорът му да изтече. Така за година и половина той се превръща от звезда в ненужен играч, а кариерата му бързо тръгва по нанадолнището.

Следва престой в Лангрео, но познатият на всички Мичу вече не е същият играч.

Само на 31 години той слага край на своята професионална кариера.

Мигел Перес Куеста-Мичу ще остане завинаги в сърцата на привържениците на Суонзи, а и не само. Испанецът дойде като че ли отникъде, за да вдъхнови “лебедите” да осъществят най-великия сезон в историята на клуба. Без съмнение Мичу разтърси Висшата лига за един сезон, но пламъкът сякаш твърде бързо угасна…