Мондиал 2022 в Катар е под въпрос след нови обвинения за подкупи
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Световното първенство през 2022 година в Катар е под въпрос, след като американски прокурори внесоха нови твърдения за подкупи, дадени на членовете на изпълнителния комитет на FIFA, за да изберат Катар за домакин на Мондиала.

Катар спечели правото да бъде домакин на Световните финали през 2022-а година, след като спечели битката със САЩ с 14-8 гласа. Има огромни съмнения дали турнирът ще се проведе след последните събития.

Обвинителният акт, разпечатан и изложен в понеделник в Окръжния съд на САЩ в Бруклин, повдига обвинения срещу Никола Леос, тогавашният президент на КОМНЕБОЛ, органът, управляващ футбола в Южна Америка, както и към бившият президент на федерацията в Бразилия Рикардо Тейшейра. Двамата са приели подкуп, за да гласуват за Катар за домакин на Мондиал 2022 на заседанието на комитета на FIFA през 2010 г.

В акта се споменават твърдения, че Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго, който бе шеф на управителния орган в Северна и Централна Америка и Карибите – КОНКАКАФ, е получил подкуп в размер на 5 млн. долара – да гласува за Русия за домакин на Мондиал 2018. Освен него, признат за взимане на подкуп за домакинството на Русия на световните финали е и президентът на федерацията на Гватемала Рафаел Салгеро.

Английската медия Sky Sports твърди, че в документа са записани редица престъпления за корупция във връзка с правата за излъчване на турнира в Северна и Южна Америка за Мондиал 2018 и 2022, включително до това, че мрежата на FOX спечели правата за излъчване на турнира в САЩ. Федералното бюро за разследвания (ФБР) пое инициатива да разгледа обвиненията за подкуп в световния футбол и случаят е заведен в Америка. Президентът на КОМНЕБОЛ – Леос, почина миналия август, след като избегна екстрадация в САЩ, а Уорнър и Тейшейра също я избягват.

Рафаел Салгеро пък се призна за виновен преди 2 години за измами и пране на пари. Според информациите Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго е взел пари, за да гласува за Русия от 10 различни компании, свързани с военно производство, които захранват държавите на Ангила, Кипър, Британските Вирджински острови.

„Печалбите и подкупите в международния футбол са задълбочени, но широко известни практики от десетилетия”, коментира Уилиям Суини, който е помощник директор, отговарящ за офиса на ФБР в Ню Йорк.

Шефът във ФБР продължава: „В дълъг период от години подсъдимите и техните хора корумпираха управлението на футбола в света и имаха участие в криминални схеми, като нанесоха голяма вреда на спорта. Техните схеми включваха фалшиви консултански договори и други методи, чрез които прикриваха подкупите и обратните плащания, за да изглеждат легитимни.”

Бившите шефове на FOX – Ернан Лопес и Карлос Мартинес, също са обвинени. Те са дали пари на служители на КОНМЕБОЛ, за да бъдат информирани за правата в САЩ и да изравнят офертата с ESPN. Втората медия има правата на излъчването на Мондиалите в САЩ от 1994-а до 2014-а година, но през 2011-а година FOX спечели правата за следващите два големи турнира..

Мондиал 2022 в Катар бе преместен от лятото за късната есен. Очаква се по това време да получи по-малко внимание в САЩ, тъй като тогава се провеждат сблъсъците в NFL. Така ФИФА даде правава на FOX за Световното първенство през 2026-а година без да има конкурентно наддаване.

В акта се обвинява още изпълнителният директор на Imagina Audiovisual Херар Роми, който ръководи и уругвайската медийна компания Full Play Group SA. Твърденията са, че Роми е замесен в пране на пари и рекетна конспирация.