Може ли Хари Магуайър да се завърне за финала на Лига Европа?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Капитанът на Манчестър Юнайтед контузи левия си глезен срещу Астън Вила на 9 май

Хари Магуайър беше принуден да напусне терена в двубоя срещу Астън Вила от Висшата лига на 9 май. Ман Юнайтед и мениджърът Оле Гунар Солскяер предоставиха актуална информация за травмата на английския защитник, като заявиха, че няма никакви фрактури на глезена, но има увреждане на връзките. Солскяер вярва, че Магуайър ще пропусне останалите три мача във Висшата лига, но се надява да го върне в състава за финала на Лига Европа на 26 май.

Средната продължителност на възстановяване при изкълчвания на глезена от степен 1 е четири до шест седмици, което очевидно би изключило Магуайър за финала. Има обаче примери за ускорено възстановяване, което е средно около четиринадесет дни (има 17 дни между контузията на Магуайър и финала на Лига Европа на 26 май) и в екстремни случаи има примери за играчи, които играят направо след изкълчване на глезена, без да пропускат двубои. Например, играчът на Голдън Стейт от НБА – Клей Томпсън, игра при такава контузия по време на финалите в НБА през 2018 г.

От голямо значение за тези ускорени завръщания е значително по-високият риск от повторна травма и нарушената работа при завръщане поради скованост и болка. Не се съмняваме, че Магуайър може да играе с болката, но той трябва да бъде наясно от възможните последици, ако реши да участва във финала.