Национална лотария е нарушила Закона за хазарта
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
След скандалът с компаниите на Васил Божков, вече е ясно, че държавата е била ощетена с над 500 млн. лева, заради невнесени държавни такси.

След скандалът с компаниите на Васил Божков, вече е ясно, че държавата е била ощетена с над 500 млн. лева, заради невнесени държавни такси.

Информацията беше официално потвърдена и от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и касае нарушения на закона в последните пет години.

Вместо дължимите 15 % данък върху стабилността на направените залози за всяка игра, фирмата на Божков е внасяла само 20% от комисионните, а това е налог за съвсем различен вид лиценз.

Ето и самата позиция на ДКХ

Нека припомним обаче как започна всичко. В края на миналата година стартираха проверки на компаниите, занимаващи се с хазарт и  оглавявани от Васил Божков. След проверките на Специализираната прокуратура беше обявено, че тръгва досъдебно произвНационална лотария” е нарушила Закона за хазарта одство, по отношение на престъпление, което е било извършено още в края на 2017 година.

До самите проверки се стига след подаден сигнал, в който са изведени и данни за още редица други престъпления, сред които заплахи за убийство, принуда, тежка телесна повреда. Сигналът е подаден от  Цветомир и Боян Найденови, които сигнализират, че за периода от 2015 г. досега, Националната лотария не плаща дължимия по закон данък, а се разминава с някакви много по-облекчени такси.

Припомняме, че и през 2014 година, заради забравен текст в закона, Националната лотария се отърва леко, в случая без да плати дори и една стотинка данък.

Оказа се също, че върху Държавната комисия по хазарта, е бил оказван престъпен натиск от Васил Божков, в качеството му на акционер в Еврофутбол, 7777 Национална лотария, Евробет и други фирми, свързани с хазарта.

Възпрепятствани са били оператори, издаващи съответните лицензи, както и е въздействано върху тях по различни възможни начини.

В момента Васил Божков и други негови приближени са задържани и им са повдигнати обвинения, част от които включват участие в организирана престъпна група, принуди, убийства, изнасилвания, подкупи.