google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Пеле, Герд Мюлер, Кристиано Роналдо, Тиери Анри и Еузебио са някои от най-добрите нападатели в световния футбол

Футболът е глобален спорт, който се играе от милиони хора по цялата планета и интересът към него е огромен. И независимо къде говорите за футбол с приятели или непознати, винаги можете да очаквате да се коментират най-добрите нападатели в историята на играта. Те често са най-обичаните играчи в отбора, грабват заглавията и вдъхновяват феновете по начин, по който много играчи на други позиции просто не могат да направят. В тази статия ще разгледаме най-великите нападатели във футбола, а ето и част от тях:

  • Пеле
  • Роналдо
  • Алфредо Ди Стефано
  • Кристиано Роналдо
  • Герд Мюлер
  • Ференц Пушкаш
  • Луис Суарес
  • Ромарио и др.

Герд Мюлер

Най-добрите нападатели в историята на футбола 1

Смятан от мнозина за най-добрия нападател от Германия – въпреки славните постижения на играчи като Мирослав Клозе, Карл-Хайнц Румениге и Юрген Клинсман, Герд Мюлер е легенда на футбола. Централният нападател на Байерн Мюнхен и Западна Германия спечели почти всичко, което може да се спечели, включително Световното първенство през 1974 г., Европейското първенство през 1972 г., Златната топка през 1970 г. и Шампионската лига, отбелязвайки стотици голове за клуба и страната си по време на кариерата си през 1960-те и 1970-те години. В момента той държи рекорда за третия най-добър голмайстор в историята на Световното първенство

 Алфредо ди Стефано

Най-добрите нападатели в историята на футбола 2

Мнозина футболни специалисти определят Ди Стефано за най-великия играч на Реал Мадрид, Алфредо ди Стефано е легенда на световния футбол, статута му на един от само двамата играчи, участвали във всичките пет последователни титли на Реал Мадрид на Европейската купа (1955-1960), показва неговата влияние в Испания. Роденият в Аржентина нападател беше мощен, бърз, техничен нападател и невероятен голмайстор, регистрирайки 509 гола в 706 мача в кариерата си. Наистина през 21-ви век трудно може да откроим подобна машина за голове, каквато бе Алфредо Ди Стефано в Реал Мадрид.

Ференц Пушкаш

Най-добрите нападатели в историята на футбола 3

Ако на ваше име е престижна международна награда, това е доста добро свидетелство за влиянието ви върху глобалната игра. Наградата „Пушкаш“ е ежегодно отличие, което се дава на футболист или футболист, за когото се смята, че е отбелязал най-красивия гол за годината. Ференц Пушкаш беше невероятно талантлив нападател, който игра за Унгария и Реал Мадрид (както и унгарския тим Хонвед Будапеща по-рано в кариета си) в средата на 20-ти век, известен с отличната си техника и страхотно майсторствоза отбелязване на голове.

Роналдо

Най-добрите нападатели в историята на футбола 4

Бразилецът Роналдо е един от най-великите нападатели във футбола, завладявайки сърцата и умовете по целия свят с невероятния си дрибъл, страхотен завършващ удар и харизматична личност. Легендарният футболист на Бразилия спечели Световното първенство през 2002 г. със своята страна и игра за множество елитни клубове, включително Реал Мадрид, Барселона, Милан и Интер като в крайна сметка прекрати кариета си в тима на Коринтианс през 2011 г. Той отбеляза над 250 гола в официални мачове в своята кариера.

Кристиано Роналдо

Най-добрите нападатели в историята на футбола 5

Считан от много хора за един от най-великите играчи на всички времена, неговият рекорд за голове говори сам за себе си. Със 132 гола за Португалия към септември 2024 г., той е световен рекордьор за всички времена в международния футбол. Още по-впечатляващо е, че рекордът му за голове както в клубната, така и в международната му кариера, като той наскоро отбеляза гол номер 900 в кариерата си. Престоят му в Реал Мадрид бе с невероятна статистика, като Кристиано бележеше средно повече от гол на мач. Ако не беше един Лионел Меси, тези постижения на Кристиано Роналдо щяха да се възприемат като почти невъзможни.

Тиери Анри

Най-добрите нападатели в историята на футбола 6

Висшата лига страда от липсата на играчи като Тиери Анри. Французинът беше едно от първите попълнения на Арсен Венгер, превръщайки се в ключова фигура при първата им спечелена титла във Висшата лига през сезон 2001/02 и непобедимата им кампания през 2003/04. Анри често отиваше към левия фланг, унищожавайки както крайни защитници, така и централни защитници с невероятен дрибъл, светкавична работа с крака и интелигентни движения, но броят на головете му в кариерата от 366 гарантира, че той е известен не като крило, а като един от най-добрите нападатели в историята на футбола.

Ромарио

Най-добрите нападатели в историята на футбола 7

През 90-те години бразилският отбор беше съставен от велики играчи като Кафу, Роберто Карлос, Роналдо и Дунга. Въпреки това, много фенове биха казали, че най-вдъхновяващият, легендарен играч от онази епоха е нападателят Ромарио, който отбеляза над 700 гола в кариерата си и беше значим фигура за победата на Бразилия на Световното първенство рез 1994 г. Играл е по целия свят, от Южна Америка до Европа и Близкия изток, и има забележителен рекорд от над 100 гола за три различни клуба: Васко де Гама, Фламенго и ПСВ Айндховен.

Еузебио

Най-добрите нападатели в историята на футбола 8

Португалският гранд Бенфика е известен в целия свят като фабрика за таланти – отбор, който развива млади играчи до футболисти в световна класа с бързи темпове. Някои невероятни футболисти са минали през тима през годините, но Еузебио е смятан за най-великият от всички. Португалската легенда беше страхотен нападател, известен със своята скорост, техника, атлетизъм и отличен завършващ удар. Неговото постижение от 577 гола в 582 мача за клубове подчертаващ способността му да играе пред вратата, и невероятните 11 титли на Бенфика в лигата за 15 години между 1960 и 1975 г.  показва колко решаваща беше неговата голова форма за тима от Лисабон.

Пеле

Най-добрите нападатели в историята на футбола 9

Материал за най-добрите нападатели във футбола без нападателя, наричан от мнозина “най-великият футболист на всички времена” – Пеле, просто нямаше как да съществува. Бразилската легенда е единственият футболист, който е печелил Световната титла три пъти (през 1958, 1962 и 1970 г.), Пеле е велик във всеки смисъл на думата. Той вкара невероятните 643 гола в 659 мача за Сантос, като блестеше във всеки мач в бразилското първенство. Пеле винаги демонстрираше своя нюх и класа за гола, както и лидерски умения на световната сцена със своята страна. Смъртта му през декември 2022 г. беше огромна загуба за футболния свят.

Марко Ван Бастен

Най-добрите нападатели в историята на футбола 10

Нидерландската легенда Марко Ван Бастен беше изключително интелигентен футболист, централен нападател с невероятно движение по терена, отлични умения с топката, много силен във въздуха и мощни удари от дистанция. Велик играч за Аякс и след това за Милан през 80-те и 90-те години на миналия век, Ван Бастен е една от най-влиятелните футболни фигури в Нидерландия, надминат по класа може би само от великия Йохан Кройф.

Луис Суарес

Най-добрите нападатели в историята на футбола 11

Агресивен, силен, с прекрасни технически способности и ослепителен набор от завършващи удари, Луис Суарес блести във всеки един клуб, в който е играл. След като си направи име в Аякс и пренесе головата си форма за Ливърпул, той беше най-добрият в Ла Лига с Барселона и Атлетико Мадрид, печелейки много титли на Испания, трофей от Шампионската лига и Копа Америка с Уругвай (наред с други отличия). Суарес е близо да достигне 400 гола в кариерата си и най-вероятно ще го стори до края на 2024 г. с тима на Интер Маями.