Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Вероятно на повечето хора детските спомени са свързани с училищните състезания и огромното вълнение от участието в тях. Да, наистина те са една чудесна мотивация за приобщаване на децата към различните спортове. Няма ученик, който да не е мечтал да спечели някое първенство и да привлече възхитените погледи на своите съученици.

По-късно през годините тази амбиция може и да ни е напуснала, но пък остава радостта от това, да споделиш вълнението на своя любим атлет, без значение дали той е футболист, тенисист, баскетболист, боксьор или пък се развива в някоя друга област на спорта.

Точно това ни провокира и да припомним и разгледаме по-отблизо някои от най-емблематичните трофеи в спортовете.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Световната купа на ФИФА

Заслуга: Печелене на Световно първенство по футбол

Изработка: 18 каратово злато

Учредяване: Световното Първенство през 1974 година

Дизайнер: Стабилименто Артистико Бертони (Италия)

Трофеят, присъждан на отбора-победител на Световно първенство на всеки четири години, е направен от злато и той реално заменя първия трофей на световната купа, наречен „Жул Риме Трофей“, връчван до 1970 година. За първи път Световната купа на ФИФА е представена през 1974 година  на световното първенство. Тя е изработена от чисто 18-каратово злато и тежи около 6,1 килограма. Нейният дизайн изобразява с две човешки тела, придържащи земното кълбо.

Може да няма атрактивната история на други трофеи, които ще изброим по-долу, но тази купа е един от най-разпознаваемият спортен трофей в целия свят. ФИФА планира да запази непроменен дизайна й , за да може с всяко изминало първенство тя да се превръща в трофей с все по-дълбоки корени, закотвени в дълбините на историята.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Ашес (Крикет)

Заслуга: Победител в 5 годишните серии от тестовите срещи между Англия и Австралия

Изработка: Теракота, в съчетание с пепел от изгорели дръжки (bails), които са елемент от играта

Учредяване: 1883-1884 по време на тестови серии между Англия-Австралия

Дизайнер: Неизвестен

Информацията за този трофей е много стара и е вероятно доста променяна през годините, но се счита, че води началото си от 1882 г., при тест серията, спечелена тогава от Австралия в Англия. Британският вестник „Спортни времена“ публикува статия за „смъртта на крикета в Англия и Ашес-ът, който ще бъде отнесен в Австралия“, като материалът е свързан с победата на Австралия над Англия. Година по-късно, когато Англия пътува за Австралия за тестовата серия, английският капитан се заклева да върне обратно Ашес у дома. Оттогава, до ден днешен, годишната серия тестове между двете страни е известна като „Ашес“.

Трябва да се отбележи, че оригиналната урна Ашес все още съществува и тя се пази в музея на Лорд Крикет. А на отбора победител след всяка серия Ашес се присъжда само реплика на оригинала.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Уимбълдън (мъжки единичен тенис)

Заслуга:  Победител в мъжки сингъл

Изработка: Позлатено сребро, височина на трофея – 46 см.

Учредяване: Представен за първи път от Ол Ингланд Клуб през 1887 г. – заменя полевата купа, използвана в предишните 6 години.

Дизайнер: Неизвестен

Първото в историята първенство на Уимбълдън се провежда през 1877 г. и на победителя в мъжкия сингъл турнир е присъден трофей, наречен „Купата на полето“. Но Уилям Реншоу печели три поредни титли два пъти, следователно притежава и „Полевата купа (1877-83), и Шампионската купа (1984-86). Това подтиква Ол Ингланд Клуб да представи нов трофей на победителя, който бил направен от позлатено сребро. Тогава е и било взето решението, че играчите не могат да запазят трофея, независимо колко пъти печелят турнира.

От 1893 г. всяка година победител в мъжки сингъл на Уимбълдън получава репликата на трофея и името му бива гравирано върху оригиналния трофей.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории 1

Купа Уеб Елис (ръгби)

Заслуга:  Спечелването на Световната купа по ръгби

Изработка: Позлатено сребро, което тежи около 4,5 кг

Учредяване: 1987 година

Дизайнер: Карингтон & Ко – Лондон проектират оригиналния трофей през 1906 г.

Купата на Уеб Елис беше представена в първото Световно първенство по ръгби и присъдена на победителя. Използваният трофей всъщност е исторически сребърен съд, изработен през 1906 г. от Карингтон & Ко от Лондон. Когато е било обявено Световното първенство по ръгби 1987 г., секретарят на Международната федерация по ръгби се заел да търси подходящ трофей за световната купа и посетил бижутерите „Гаррард & Ко” в Лондон, където му бил показан и въпросният трофей. Дизайнът му харесал и той решил да го представи на страните, участващи в първата световна купа по ръгби.

Всички го одобрили единодушно и така е избран трофеят на Световната купа по ръгби, който по-късно е наречен „Уеб Елис Къп”, на името на Уеб Елис, който се смята за създател на този спорт.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Стенли Къп (НХЛ)

Заслуга: Спечелване на плейофи в Националната хокейна лига (НХЛ)

Изработка: Сребро и никелова сплав с тегло около 15,5 кг.

Учредяване: През 1893 г., за най-добрия аматьорски отбор по хокей на лед в Канада

Дизайнер: Трофеят носи името на лорд Стенли, който е донесъл най-обикновена купа с рози, направена в Шефилд Англия, за да я използва като трофей, присъждан на най-добрия аматьорски хокеен отбор на Канада всяка година.

Купата на Стенли има богата история и е кръстена на първия си собственик – лорд Стенли, който е бил губернатор на Канада от 1880 г. до началото на 90-те години. Той бил огромен почитател на хокея на лед.

Лорд Стенли заедно със семейството си играе ключова роля в развитието на този спорт в Канада, като стартира ежегодното присъждане на аматьорската купа „Доминион Хокей Чалъндж Къп“.

Трофеят, донесен от Стенли, се използва за награждаване на отбора-победител всяка година. По-късно той се превръща в “Стенли Къп”, след като американските и канадските лиги се обединяват и с плейоф между победители от двете страни. Оттогава Стенли Къп се присъжда  на отбора победител.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Кларет кана (голф)

Заслуга: Присъжда се на победителя в „Откритото първенство“

Учредяване: През 1873 г.

Изработка: Злато

Дизайнер: Мъкей Кънингам & Компания от Единбург

Кларет кана е трофей, присъден на победителя в „Откритото първенство“ – четирите специалности в голф календара, известен също като Бритиш Оупен. За първи път е представена през 1873 г. и е проектирана от Мъкей Кънингам & Компания от Единбург. Трофеят се присъжда на победителя, който може да го запази до началото на първенството през следващата година.

Оригиналът „Кларет кана” е „пенсиониран“ през 1928 г. и е изложен на постоянна експозиция в музея на златото в Сейнт Андрюс.

Направена е реплика и всяка година името на победителите се гравира върху трофея преди представянето. Победителят може да запази трофея до началото на първенството през следващата година.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Олимпийски златен медал (Олимпиада / Мулти спорт)

Заслуга: Завършване на първо място във всяка спортна дисциплина / събитие в Летните олимпийски игри

Учредяване: През 1904 г.

Изработка: 92,5% сребро с минимум 6 грама злато

Материална стойност:  $ 600

Материалът на изработка е само $ 600, но струва много повече за победителя, тъй като е една от най-старите награди за спортове в света.

Първите олимпийски игри се провеждат в Атина, Гърция през 1896 г. с 43 дисциплини в 9 спорта. Те пожънали огромен успех и са се превърна в голямо събитие, което и до днес се провежда редовно на всеки четири години. През 1904 г. бяха въведени златни, бронзови и сребърни олимпийски медали, които станаха традиция и носят славата на олимпийските игри.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Шампионски пояс в тежка категория (бокс)

Заслуга: Победител в бокс дивизията в тежка категория

Изработка: Злато / сребро

Шампионският колан в тежка категория не е с такава огромна тежест, каквато би могъл да има, ако не съществуваха множество различни колани в една и съща дивизия. Това е най-голямата трагедия в бокса, защото шампионският пояс можеше да значи много повече, ако беше единствен.

За съжаление, дивизията в тежка категория тръгна надолу след ерата на Мохамед Али и фактът, че има четири основни колани в тежка категория, които трябва да бъдат спечелени в наши дни, отнема значителна част от чара и престижа чу. Но все пак да си шампион на тежка категория в един от най-старите спортове в света означава много.

Най-емблематичните трофеи в спорта и техните вълнуващи истории

Трофей на Винс Ломбарди (американски футбол)

Заслуга: Победителя в Супербоул

Учредяване: През 1967 г.

Дизайнер: Тифани & Ко

Присъжда се на победителя в Супербоул всяка година в Националната футболна лига. За първи път е представен през 1967 г., като дизайнът е дело на бижутерите от Тифани & Ко в Ню Джърси. Трофеят е наречен на известния треньор на Национална футболна лига Винс Ломбарди, който помогнал на Грийн Бей Пакърс да спечели първите две титли през 1967 и 1968 година.

За разлика от другите престижни трофеи, този се изработва всяка година и се дава на печелившия отбор.