google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Тъмнокожият нападател на Кристъл Палас стана първият в английския елит, заявил публично, че този жест отдавна е загубил смисъл

След месеци на смущаващо коленичене, най-после настъпи време за малко просветление и във Висшата лига.

Не друг, а тъмнокожият нападател на Кристъл Палас Уилфред Заха се превърна в първия играч в Премиър Лийг, който отказва да участва във фарса с жеста, включващ коленичене преди всеки мач.

Актът, маскиран с претенциозния слоган Black Lives Matter, е унизителен и изчеран от смисъл за голяма част от привържениците на английските клубове. Немалко тъмнокожи фенове също се отнасят с пренебрежение към действието.

Нападателят на Палас уведоми за решението си още преди няколко седмици, но се възстановяваше от травма и едва вчера, в дуела с Уест Бромич Албиън изпълни своята закана. Лондонският тим сложи край на серия от три мача без победа с минимален успех с 1:0, за да се изкачи на 11-а позиция в класирането на Висшата лига.

Най-после разум и във Висшата лига - Заха спира да коленичи 1

Острието на Орлите остана прав преди началния съдийски сигнал, докато останалите 21 играчи и съдийската бригада чинно коленичиха около централния кръг на терена.

“Няма добро или лошо решение, но чувствам, че колениченето стана част от рутината преди всеки мач и в този момент няма значение дали коленичим или не, защото продължаваме да получаваме расистки обиди.

“Знам, че се прави много работа зад кулисите във Висшата лига, за да се направят промени и аз уважавам това. Разбира се, уважавам и съотборниците си, които искат да продължат да коленичат преди всеки мач.

Няколко отбори от долните английски дивизии вече официално уведомиха, че също престават да коленичат.