Най-великият вратар на Ливърпул се пресели в по-добрия свят
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Рей Клемънс почина днес след продължителна битка с коварна болест

Рей Клемънс, стражът който защитаваше вратата на Ливърпул по време на най-успешния период на Червените в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, почина днес на 72-годишна възраст след продължително боледуване от рак.

След два сезона със Скънторп, през 1967 година Клемънс е привлечен на “Анфийлд” от незабравимия Бил Шанкли срещу 18 хиляда паунда и облича екипа на Червените до 1981 година.

Най-великият вратар на Ливърпул се пресели в по-добрия свят 1

През този период той печели с Ливърпул три пъти Купата на европейските шампиони (1977, 1978 и 1981), два пъти УЕФА Къп (1973 и 1976) и пет пъти шампионската титла на Англия (1973, 1976, 1977, 1979 и 1980), ФА Къп (1974), Купата на Лигата (1981) и Суперкупата на Европа (1977).

След 1970 година той на практика е несменяем и в последните си 11 години в Ливърпул той пропуска само… шест мача!

Кариерата на Клемънс продължава 23 години, като освен за Скънторп той играе за Тотнъм Хотспър, с който печели ФА Къп през 1982 г. и УЕФА Къп през 1984 г. Записва и 61 мача за английския национален тим, които според куп специалисти трябваше да бъдат много повече ако не беше фаворизирането на Питър Шилтън.

Рей изиграва повече 1 100 мача, а през сезон 1978/1979 година той “заключва” вратата на Червените, които стават шампиони на Англия, допускайки 16 гола в 42 мача.

Най-великият вратар на Ливърпул се пресели в по-добрия свят 2

През 2005 година Клемънс беше диагностициран с рак на простатата, а освен това се подложи на лечение на тумор в мозъка.

Роден на 5 август 1948 година, Рей започва да играе като централен нападател, а като тийнейджър оперира като защитник.

Всичко се променя един ден, когато тимът на Lumley Secondary Modern’s school остава без вратар.

“Не можех да играе на друга позиция, а и никога не съм искал да бъда вратар,” споделя по-късно Клемънс. “Учителят по физическо обаче ме сложи на вратата, но се оказа, че мястото ми е било точно там.”

Като ученик е отхвърлен от Нотс Каунти, а на 17 години преминава в Скънторп. През 1965 година, в своя четвърти мач като професионалист, той инкасира седем гола срещу местния съперник Гримзби.

През двете си години в Скънторп той не остава незабелязан от зоркото око на Бил Шанкли, който го привлича в Ливърпул. Любопитно е да се отбележи, че в последния си мач за Скънторп (загуба с 3:0 от Донкастър), Клемънс допуска два лесни гола пред погледа на… Шанкс.

Най-великият вратар на Ливърпул се пресели в по-добрия свят 3

“Спомням си, че казах на родителите си, че големият ми шанс е отлетял през прозореца,” спомня си Клемънс. “Това лято, понеже все още получавах 11 лири на седмица, ми се налагаше да работя на плажа, подреждайки шезлонги.

“Именно докато ги подреждах веднъж, видях как един мъж тича към мен. Майка ми беше звъннала в общината и помолила да изпратят някой да ме намери.

“От Скънторп и бяха звъннали, за да я уведомят, че са приели офертата на Ливърпул от 18 хиляди паунда и всичко зависеше от мен… В този миг животът ми се промени тотално!”

От онзи момент единственото нещо, което Рей подрежда са купищата с трофеи и медали…

Червената общност реагира моментално на болезненаната загуба.

“Днес ние загубихме истинска легенда,” написа Кени Далглиш. “Клем беше фантастичен съотборник и беше невероятно той да бъде покрай теб. Никога няма да забравя как ми помогна да се адаптирам на “Анфийлд”. Мислите ни са със семейство Клемънс. Почивай в мир, Клем!”

“Почивай в мир, Рей Клемънс! Гигант като играч на Ливърпул, гигант и като човек. YNWA,” написа Джейми Карагър.

“Почивай в мир, Рей Клемънс, загубихме истинска легенда! За мен беше чест да те познавам и да имам шанса да играя с теб! Мислите и молитвите ми са с твоето семейство,” сподели великият голмайстор на Червените Иън Ръш.