Най-забележителните трансфери тази зима – кои сделки се откроиха най-ярко
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Прозорецът за зимен трансфер в първите 5 лиги в Европа е вече затворен

В Англия, Испания, Италия, Германия и Франция зимният трансферен прозорец се затвори. 

Сега отборите от топ 5 европейски първенства повече няма да се променят до края на сезона. Сред сделките се откроиха няколко, които заслужават по-голямо внимание, пише championat.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 1

Пако Алкасер премина от Борусия Дортмунд във Виляреал

Дортмунд продаде своя маестро на Виляреал за 23 милиона евро. Така Борусия си върна парите, похарчени за трансфера на Алказер – през август 2018 г. той беше нает за 2 милиона, а след това беше купен за още 21 милиона. През този сезон нападателят изигра 15 мача в Бундеслигата, Шампионската лига и турнирите за купата, стана автор на седем гола и две асистенции. Припомняме, че преди година испанецът постави рекорда на Бундеслигата, като отбеляза 10 гола по време на първенството.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 2

Стивън Бергвайн премина от ПСВ (Айндховен) във Тотнъм Хотспър

Старши треньорът Жозе Моуриньо даде да се разбере, че Тотнъм най-вероятно ще игнорира зимния пазар, но така или иначе нищо не бе в състояние да попречи португалеца да купува нови играчи. В крайна сметка той успя да убеди ръководството на “шпорите” в необходимостта от трансфери, още повече предвид контузиите на Хари Кейн и някои други играчи. Ако и полузащитникът Жедсон Фернандеш все още да не бе чак толкова популярен в Европа, то за крилото Стивън Бергвайн претендираха много сериозни клубове. Тотнъм спечели двубоя за 22-годишния холандец, като плати ПСВ (Айндховен) 30 милиона евро. През този сезон Стивън вкара шест гола и даде 13 асистенции в 29 мача от различни турнири.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 3

Емре Джан премина от Ювентус в Борусия Дортмунд

Централният халф на германския национален отбор обяви готовността си да напусне Ювентус още през септември, след като не беше обявен за груповата фаза на Шампионската лига. Дортмунд Борусия нае Емре Джан преди края на сезона за 1 милион евро  със задължение за обратно изкупуване за още 25 милиона, при определени условия. В първата част на настоящия сезон, главният треньор на “старата госпожа” – Маурицио Сари не остави германеца да скучае – Джан участва в осем мача от Серия А, но играта му не се отличи с нещо по-специално. Стана ясно, че заплатата на халфа ще бъде 10 милиона евро годишно.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 4

Варлваро Аудиосола премина от Реал Мадрид в Бавария

Това се случва доста рядко – един европейски гранд дава своя играч на друг докато сезона все още тече, подсилвайки шансовете на конкурента си в борбата за победа в Шампионската лига. Реал Мадрид обаче го направи – съгласи да пусне защитника в Бавария и прие оферта за наем преди края на сезона, без право на изкупуване. В медиите излезе информация, че в началото Байерн са поискали от Реал друг десен бек – Ашраф Хакими, който е на заем в Дортмунд Борусия. Изглежда, че в Мадрид Хакими е оценен по-високо от  Албаро Одриола, който изигра пет мача през този сезон и направи една асистенция.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 5

Дани Олмо премина от Динамо Загреб в РБ Лайпциг

Дебютантът на испанския национален отбор няма да се представи у дома, въпреки желанието на Барселона да върне своя възпитаник. РБ Лайпциг, съдейки по информацията в медиите, издържа на сериозна конкуренция за Олмо от каталунския клуб, Милан и Уулвърхемптън, но въпреки това получи 21-годишния атакуващ полузащитник. Според Transfermarkt Дани е продеден за 20 милиона евро. Размерът на транзакцията може да се увеличи допълнително и от бонуси. Нвото попълнение на РБ Лайпциг има 22 мача в хърватската и Шампионска лига този сезон, осем гола и седем асистенции.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 6

Кшищоф Пьонтек премина от Милан в Херта

Полският нападател бързо се превърна от “втория Шевченко” във второстепенна фигура в Милан, така че продажбата му през януари не беше никак изненадваща. По всичко личеше, че Кшищоф Пьонтек ще е играч в по-амбициозен отбор – Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Атлетико, Рома и още някои други го потвърдиха. Херта обаче направиха най-добрата оферта, на стойрност 27 милиона евро. Клубът от Берлин като цяло се изяви доста през този зимен прозорец – взеха Лука Тусар (за 25 милиона до лятото), Матеус Куню, Сантяго Аскашибара. Кшищоф Пьонтек през този сезон стана автор на пет гола и една асистенция от 20 играни мача.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 7

Дани Роуз премина от Тотнъм Хотспър в  Нюкасъл

Левият бек на Англия направи крачка назад шест месеца преди Евро 2020. Тотнъм даде Роуз под наем на Нюкасъл за останалата част от сезона. Още през ноември Дани твърдеше, че няма да напусне отбора, докато договорът му, валиден до лятото на 2021 г., не бъде завършен, но конфликтът с Моуриньо, очевидно принуди англичанина да промени решението си. През този сезон Роуз изигра 16 мача във Висшата лига и Шампионската лига, направи две асистенции.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 8

Бруно Фернандеш премина от Спортинг в Манчестър Юнайтед

Това е най-скъпият трансфер от всички тази зима. Историята за преместването на Бруно Фернандес в Манчестър Юнайтед се влачи от доста време, но в крайна сметка най-накрая се стигна до споразумение. Манкунците плащат на Спортинг 55 милиона евро, а още 25 милиона са договорени във вид на бонуси. Освен това, клубът от Лисабон ще получи 10% от последващата продажба на халфа. Бруно Фернандес има 28 мача, 15 гола и 14 асистенции през този сезон. Не може да се отрече – португалските клубове, като никой друг, винаги успяват да продадат добрите си играчи на повече от прилични цени.

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 9

Ерлинг Холанд премина от Ред Бул Залцбург до Борусия Дортмунд

Не е най-скъпият, но пък е най-забележителният трансфер през този прозорец. Борусия плати на австрийците 20 милиона евро. Още 25 милиона евро от Дортмунд отидоха при представляващите нападателя – агента Мино Райола (15 милиона) и бащата на Холанд (10 милиона). Най-интересната част от договора обаче е, че само след година влиза в сила клауза за обезщетение за норвежеца в размер на 75 милиона евро. Като част от Ред Бул Залцбург, Ерлинг вкара 28 гола и направи седем асистенции в 22 мача, в първата част на сезона. А за Борусия Дортмунд 19-годишният играч направи повече от впечатляващ дебют – вкара пет гола в два мача на Бундеслигата!

Най-забележителните трансфери тази зима - кои сделки се откроиха най-ярко 10

Кристиан Ериксен премина от Тотнъм Хотспър в Интер

Съвременният футболен пазар е такъв, че дори за играч, чийто договор приключва само за шест месеца, трябва да се платят 20 милиона евро. Но пък в друга ситуация, Интер би платил три до четири пъти повече за полузащитник от това ниво. Първоначално Ериксен се съгласи на сделка с Реал Мадрид, но Зинедин Зидан наложи вето на трансфера. В резултат на това лидерът на датския национален отбор,  прие предложението на Интер и така става вторият най-високо платен играч от Серия А, след Кристиано Роналдо. Заплатата на Ериксен е 10 милиона евро годишно. Той има 29 мача през този сезон, три гола и три асистенции.