Невъзможно е сезонът във Висшата лига да завърши на 1 или 2 стадиона
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Наскоро бе направено предложение сезонът в Англия да завърши под строги мерки за сигурност. Идеята бе всички 20 отбора бъдат поставени под строга карантина и мачовете да се проведат на един или два стадиона, преминали дълбоко почистване. Този план е нереалистичен и няма как да сработи според Крисиан Маховски, чиято компания ESEM е специализирана в пътуванията на най-големите клубове в Европа и организирането на мачове.

Пандемията от коронавирус спря всички еврропейски първенства без беларуската Висша лига. При девет оставащи кръга до края на сезона във Висшата лига започнаха да се търсят всякакви варианти за приключването на кампанията. Едно от тези предложения бе клубовете от “Премиър Лийг” да бъдат затворени в няколко бази и двубоите дасе състоят на един или два карантинирани стадиона – така рискът от заболяване ще бъде сведен до минимум.

Специалистът в организирани на футболни срещи Крисиан Маховски обаче направи своя коментар по темата пред “Мирър”.

“Страшно много фактори влияят при организирането на мачове. Когато клубовете наемат хотел, едно от основните им изисквания е колко далече е той от стадиона, на който ще се проведе срещата. Никой клуб не иска да пътува повече от 45 минути с автобус за срещата си. Всеки отбор желае най-доброто за играчите си, а хотелите, които могат да предложат подобни условия, са много малко.

“Да вземем за пример мегаполис като Лондон – в него има само 2-3 хотела, които покриват всички нужди и изисквания. Тези хотели са използвани от всички отбори от “Премиър Лийг”, когато гостуват в столицата. Така на практика няма как да се намерят хотели, които могат да съберат 20 отбора с целия им персонал и да отговарят на тези изисквания, би било логистичен кошмар и няма как да сработи практически”, каза Маховски.

“Тренировъчните центрове са друг проблем за този план. Желанието на отборите ще бъде да са максимално близо, така че и това ще създаде трудности. Също така целият хотелски персонал трябва да бъде под карантина за поне 3-4 седмици. И дори само един човек да прихване болестта, било то футболист или хотелски работник, то ще се сложи край на всичко. Не е проблемът намирането на луксозни хотели – такива има достатъчно, но трябва да се намерят такива, които имат и нужната инфраструктура, покриващата определени изисквания”, допълни специалистът.

От тима на Брайтън вече заявиха, че не одобряват подобно решение сезонът да се доиграе на 1 или 2 стадиона.

Компанията на Маховски е направила организацията на почти 500 международни мача и тренировъчни лагери през последните 24 години. Специалистът в това отношение заяви, че подобен модел може да сработи в Шампионската лига, но поради причината, че по-малко отбори са останали да се състезават в турнира.

“Възможно е подобен план да сработи в Шампионската лига или Лига Европа, тъй като участват много по-малко отбори. В първенството обаче става дума за 20 отбора и залогът е много голям. Тук не говорим просто за един предсезонен турнир, в който само 1-вото място има някакво малко значение. Тук става въпрос за клубове, които се борят за титлата, за класиране в Европа, както и за оцеляване в дивизията. Няма как допуснем някой да се оплаква, че не е постигнал целите си, защото е трябвало да пътува много или защото храната в хотела не е била хубава. Страшно много причини не позволяват такъв план за Висшата лига да сработи”, завърши Маховски.