Невидимият враг на света опразни трибуните за следващото издание на UFC
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Сътресенията, които изживява светът с появата и бързото разпространение на вируса Covid-19 достигнаха и смесените бойни изкуства. Политиката на редица държави да ограничат разпространението на инфекцията, като забранят провеждането на масови прояви удари плановете на UFC, които подготвяха грандиозен ивент в меката на свободните двубои – Бразилия.

Броят на заболелите в южноамериканската страна принуди властите да въведат извънредни мерки за борба с Корона вируса. Така събитието UFC Fight Night: Brasilia ще се проведе в едноименната столица на държавата тази събота, но ще бъде пред празни трибуни – прецедент в историята на професионалните свободни двубои. В залата ще се допускат единствено рефери, странични съдии, хора от щаба на бойците, самите бойци и екипи на телевизионните канали ESPN и ESPN+, които да подсигурят предаването на събитието по света. Сред допълнителните промени влиза и изместване на началото на бойната гала вечер с 2 часа.

Разочарованието е голямо с оглед на атрактивната файткарта, която организаторите подготвиха специално за бразилските фенове. В главната среща един срещу друг ще се изправят Кевин Лий и Чарлз Оливейра, а в подглавния двубой сили ще премерят двама сънародници и майстори на бразилското жиу-житсу – Деймиан Мая и Джилбърт Бърнс.

Президентът на UFC Дейн Уайт на този етап приема наложените промени в Бразилия с необходимата сдържаност с оглед на усложнената ситуация. Самият той е провел разговори с президента на Щатите Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс с цел изясняване на ситуацията около организиране на масови спортни събития на територията на Америка. По думите на Уайт към момента организацията не е заплашена от празни трибуни на територията на Америка:

“Казаха ми да бъда внимателен, но да живея живота си и да не се паникьосвам. Затова и работим със здравните власти и правителството вместо да изпадаме в паника.”

На този етап се очертава събитието UFC Fight Night 171 в емблематичната О2 Арена в Лондон да бъде проведено пред публика. Големи въпросителни за феновете обаче се появяват за следващия ивент в Бразилия, който ще се проведе в мегаполиса Сао Пауло. Именно на него трябва да участва и българинът Благой- Иванов – Багата, който ще има за съперник местния любимец с японски корени Аугусто Сакай.

Феновете на ММА със затаен дъх очакват и развръзката по отношение на мерките за безопасност на още една галавечер – UFC 249 в Ню Йорк. Главният сблъсък на нея трябва да бъде неосъществения цели 4 пъти до момента двубой между шампиона в лека категория Хабиб Нурмагомедов и Тони Фъргюсън. Към този момент местните власти на “Голямата ябълка” са забранили събития, които струпват “500 или повече души” именно с цел превенция срещу Корона вируса. Всички се надяват до 18-ти април мерките да бъдат премахнати и зрелището да бъде с отворени врати за феновете. Никой обаче не поставя под съмнение сериозността на ситуацията, при която здравето на хората остава най-важният приоритет при взимането на управленски решения. Именно поради тази причина властите отвъд Океана спряха до второ нареждане три от най-големите си спортни лиги – мъжката и женска Национална баксетболна асоциация, както и Бейзболната лига. Очакванията са тези действия да имат сериозни икономически последици за спорта в страната.