Нидерландка, не играла футбол и без опит, внедрява “чудото” VAR
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Днес шумно рекламираната система дебютира и у нас - на мача ЦСКА София - Арда

Мениджър на проекта за внедряването на системата VAR в българското първенство е младата нидерландка Джура Де Врийс. Тя никога не е играла футбол и никога преди не е била мениджър на такъв проект.

Липсата на опит очевидно обаче не е повод за загриженост на отговорните фактори в БФС, които деклариаха пълно доверие на дамата от Ниската земя.

А Де Врийс на практика ни каза, че рекламираният като грандиозен проект всъщност се изразява във вкарването на сигнала на тв-камерите в системата Hawkeye. Но пък как само европейски звучи – Hawkeye Innovations…

Ето какво разказа за себе си и проекта нидерландката пред dsport:

– Госпожице Де Врийс, разкажете нещо за себе си.

– Казвам се Джура. Аз съм мениджър на проекта на Hawkeye Innovations за ВАР в България. На 30 години съм. Изсраснах в малко градче в северна Нидерландия. Имам по-голям брат и по-малка сестра. След гимназията учих кинезиология, след това записах магистърска степен в областта на науките за спорта. Когато завърших, кандидатствах за работа в Hawkeye Innovations и така започна моето приключение.

– Видяхме Ваши клипове в интернет, на които участвате в състезания за бойни спортове. Тренирате ли още?

– Вече не, тъй като е много трудно да съчетавам бойните спортове с работата. Когато обаче бях на 15-16 години, започнах да се занимавам с кикбокс, след това се прехвърлих към обикновен бокс, който тренирах доскоро. За съжаление вече нямам време да се занимавам с бойни спортове.

– Как решихте да се занимавате с тази работа? Обичате ли футбол? Гледате ли футбол?

– Да, обичам много футбол. Гледам много футбол все още. Когато завърших магистратурата си, бях на стаж в местен отбор – ФК Грьонинген. Тогава започнах и работата си във футбола. В Грьонинген правих изследване на поведението на футболистите. Много ми хареса да се занимавам с футбол. След това видях обявата за работа в Hawkeye Innovations и реших да кандидатствам.

– Играли ли сте някога футбол?

– Никога не съм играла.

– Имате ли любим отбор?

– Не, все още следя изявите на Грьонинген, тъй като стажът ми бе там. Но не съм израснала с любим отбор, тъй като баща ми не гледа футбол, брат ми също. Аз съм единственият човек в семейството, който гледа футбол.

 – Това е доста странно за човек от Нидерландия – все пак това е доста футболна нация.

– Да, така е.

– Това е първият Ви проект, като мениджър на VAR. Вие сте много млада жена, трудно ли Ви беше?

– Да, когато получих предложението не се колебах дълго. Сега съм много щастлива, че приех. Работата ми доставя голямо удоволствие. Наистина, понякога има предизвикателства, но за мен е чест, че съм част от вкарването на VAR системата в България. Всички са много ентусиазирани и много ми помагат, което е страхотно.

– От колко време сте в България?

– Това е малко относително. За първи път дойдох през октомври. След това се връщах през ноември, февруари и сега.

– Харесва ли Ви страната ни?

– Да, много ми харесва. Хората са много мили, много са гостоприемни. Храната също е много хубава. Това, което най-много ми харесва в София е, че е много близо до планина. Всеки ден, в който имам свободно време, обичам да се качвам в планината и да правя преходи.

– Срещнахте ли някакви трудности при имплементирането на системата VAR, тъй като това е нещо ново за България и може отборите и стадионите да не са готови за нея?

– Не бих ги нарекла трудности. Разбира се, всеки стадион има своите плюсове и минуси, но системата ни е гъвкава и може да работи на всички стадиони тук.

– Можете ли да споделите някакви интересни случки свързани с вкарването на системата у нас?

– Това, което си спомням е, че когато завършихме обучението на съдиите за работа със системата, от футболния съюз ми се обадиха и ми дадоха грамота. Това няма да го забравя никога. Друго, което си спомням, че когато ходихме в Пловдив, Георги Кабаков ни разведе из града. Това бе една много приятна обиколка.

– Мислите ли, че системата ще улесни работата на реферите в България, тъй като тя е доста коментирана по целия свят?

– Единственото нещо, което мога да кажа е, че Hawkeye е измислил системата, за да може играта да бъде по-честна и решенията на съдиите по-лесни. Надявам се това да се случи и в България, това е нашата цел.

– Може ли да ни разкажете нещо повече за начина, по който работи системата?

– Да, камерите, които ползваме, са тези, които излъчват мачовете. Ние няма да използваме наши камери. Идеята е да вкараме сигнала от камерите, които излъчват мачовете в нашата система. Именно те ще бъдат използвани от VAR.

– Колко човека ще отговарят за VAR и ще бъдат във вана, в който ще се гледат спорните ситуации?

– По време на плейофите ще са четирима души. Един е VAR оператор, двама са отговорните за системата, както и един отговорник за техническата част на системата.

– Срещнахте ли трудности, що се отнася до инфраструктурата, при инсталирането на VAR сиситемата по родните стадиони, които са доста стари и не са пригодени за тази технология?

– Не, нашата технология е направена така, че можем да работим на всеки един стадион. Всички клубове ни помогнаха много, за да може системата да бъде инсталирана и да заработи правилно. Не мога да кажа, че срещнахме големи трудности.

– Може ли да коментирате правилото за засадата при употребата на VAR? Понякога има доста спорни отсъждания.

– Да, в България ще имаме три камери. Те ще вкарват информация в нашия софтуер и той следи крайните линии на терена. Ще се следят и линиите на самия терен. Ще имаме и 3D линия на засадата, като по този начин ще може да се види и коя част на тялото е в положение на засада. Понякога тези ситуации се решават от няколко сантиметра или милиметра, но мисля, че системата ще бъде полезна за съдиите.