Нови правила във футбола – може да се тестват още този сезон
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Вчера бяха приети нови правила във футбола от Международния борд на футболната асоциация. Със сигурност тези правила влизат в сила от следващия сезон, но е възможно да бъдат в употреба и при подновяването на първенствата след пандемията от коронавирус.

Промените се отнасят за играта с ръка, изпълнението на дузпите и системата ВАР.

Що се отнася до правилото за засада, ще се дава предимство на офанзивната игра. Съдиите ще използват ВАР по-често, за да може да преценят по-добре ситуацията.

При удар на топката в рамото на играч, фаул няма да се отсъжда. Но ако топката се докосне до част на подмишницата, то тогава ще има нарушение. Ако играч докосне топката с ръка неволно, то ще получи наказание, само ако последва попадение.

При изпълнението на дузпи също има нови правила. Ако вратарят се движи преди удара от бялата точка, но топката не влезе във вратата или се отбие в гредата, то дузпата няма да се повтаря, освен ако не се прецени, че стражът е попречил на своя съперник да изпълни удара.

Ако при изпълнението на 11-метров удар футболист получи жълт картон, който е втори за него в редовното време, то той няма да бъде изгонен. Това правило изглежда като най-ключово сред новите разпоредби на Международния борд на футболната асоциация.