Официално: Правилото за игра с ръка във футбола бе променено
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Важна промяна в правилата на футбола бе обявена от IFAB

Случайното докосване на топката с ръка, което последва до вкарване на попадение или положение за отбелязване на гол, вече няма да се счита за нарушение, обяви законаделният орган на футболната игра – IFAB (Международния съвет на футболните асоциации).

Противоречивият раздел на играта с ръка бе фактор в четвъртък вече по време на мача между Фулъм и Тотнъм от елита на Англия. „Котиджърс” реализира попадение чрез Джош Мая, който бе намерен след рикошет в ръката на Марио Лемина, като топката бе пратена в крайника на Лемина след изчистване от близка дистанция на защитника на Тотнъм Давинсон Санчес.

Сега IFAB е взел решение да промени правилото, което ще влезе в сила от 1-и юли. Футболните турнири могат да променят правилата си след тази дата, съобщаава асоциацията.

„Тъй като тълкуването на инцидентите с игра в ръка не са били винаги последователни поради неправилнтоо му прилагане, следва да промяна в решенията за “инцидентните игра с ръка”.  Членовете на IFAB потвърдиха, че не всяко докосване на топката в ръката в наказателното поле ще се отсъжда като нарушение.

„Случайният допир на топката с ръка, който довежда до това съотборник да отбележи попадение или да има шанс за попадение, вече няма да се счита за нарушение. Остават нарушение събитията с игра с ръка, ако футболист вкара случайно с ръка или я използва преди да отбележи”.